Inmaken

Bedrijvig

Nadat ik gisteren een flinke hoeveelheid groenten heb moeten plukken na de eerste nachtvorst, moest ik er natuurlijk ook wat mee doen. En dat is nog niet altijd even makkelijk!

Gelukkig heb ik DE oplossing: “Het Internet”! Hier kan ik altijd wel een spannend recept vinden van radijs tot schoenzool, alles kan lekker gemaakt worden!

Dus vandaag verwerkte ik de patissons (de kleintjes), aubergines en een boel appels. Daarnaast bakte ik nog een cake voor een aantal gasten (en omdat ik er zin in had!) en ik proefde mijn ingemaakte gegrilde groenten bij het avondeten (Hollandse kapucijners!).

Om de patissons in te maken gebruikte ik een recept van Jamie Oliver. Dit recept is op verschillende groenten van toepassing en men kan zelf kiezen welke groenten ingemaakt gaan worden. Hoewel het azijn mengsel verschrikkelijk stinkt, lijkt het resultaat me toch lekker. Dat komt door de marinade waarin de groenten vervolgens belanden. Ik ben erg benieuwd! En natuurlijk volgt het recept!

De aubergines maakte ik in volgens dit recept waarover ik eerder al eens poste. Dit was de eerste keer dat ik het probeerde en ik en erg benieuwd naar het resultaat!

De appels perste ik tot verse appelsap welke ik mengde met zwarte bessensap (ook een keer geperst, toen ingevroren en nu voor gebruik ontdooid). Dit heb ik aan de kook gebracht zodat het langer houdbaar is en er nog wat suiker aan toegevoegd en het een beetje ingekookt tot siroop. Lekker om voor gebruik te mengen met wat koolzuurhoudend water!

En een groot deel van de verse appelsap heb ik zelf ter plekke gedronken, heerlijk om er ook wat worteltjes doorheen te mengen of andere groenten!

En dan de ingemaakte gegrilde groenten. Wat een delicatesse! Echt een geweldige smaak en heerlijk als bijgerechtje, op een boterham, luxe broodje of misschien zelfs om een pasta gerecht (koude pasta salade?) mee te maken! Vooral de toevoeging van basillicum blaadjes maakt het geheel superlekker en zeker in combinatie met de kleine stukjes feta, maar dit laatste mag van mij ook best weggelaten worden. Wel erg jammer dat de groenten in olie zijn ingemaakt waardoor het geheel nogal snel vettig wordt, maar misschien helpt het om de groenten eerst uit te laten lekken op keukenpapier. Voor wie het recept al gezien had, maar nog twijfelde: echt maken! En ik kan beloven dat ik een dezer dagen nog een keer dit recept ga maken. Ik heb weer wat potten, de courgettes en patissons, paprika’s en aubergines zijn ook al geplukt en de basillicum die zal ik helaas moeten kopen tenzij ik deze vervang door verse munt. Wel laat ik volgende keer de olijven er uit, want die voegen niets toe aan het geheel. Ze maken het eigenlijk zelfs wat minder lekker… weten we dat ook weer!

Maar eerst nog meer dan genoeg andere klusjes te doen zoals het uitzoeken van de laatst geraapte appeltjes, ze in krantenpapier wikkelen en naar de aardkelder brengen. Dat mag ik morgen doen…

Het boerenleven bevalt me wel!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *