Inmaken

Voorproefje

Na weken van op en top zomerweer werd ik vandaag gewekt door onweer en hoosbuien. Het tikken van de regen op de ramen, klonk mij als muziek in de oren want “herfst”!!! Het voelde als herfst! En er is geen ander die af en toe zo enorm kan verlangen naar de herfst als ik!

Dus terwijl het buiten bijna grijs zag van alle regen die met bakken uit de hemel kwam (wat heerlijk voor de moestuin!) en het meer donkerblauw en bijna paars kleurde in contrast met het groene gras van de tuin, trok ik mijn vrolijke keukenschortje aan en verzamelde een stuk of 10 potten en ingevroren fruit. Want vandaag ben ik gaan inmaken!

En niet zomaar inmaken! Nee, echte Engelse curd is er gemaakt. Overheerlijke, zoete, zure, romige fruitgoedjes in een potje! Om het eenvoudig te houden wordt het wel eens denigrerend aangesproken als jam, maar eigenlijk is curd de naam jam gewoon niet waard. Het is namelijk veel luxer qua ingredienten, lekkerder, heeft een consistentie vergelijkbaar met custard en is daardoor ook nog eens op meerdere manieren te gebruiken.

Curd behoort echt tot de duurdere high tea ingredienten uit Engeland. En ik snap soms ook niet dat maar zo weinig mensen het kennen. Zoet, ja dat is het dus we eten het niet te vaak natuurlijk. Maar het is zo feestelijk, verblijd de smaakpapillen en eenvoudig te maken!

Doorgaans wordt het voornamelijk gemaakt van citroen, en daar heb ik al vaker over verteld. Maar het is ook mogelijk om curd te maken van andere (zure) vruchten. Vandaar dat ik vandaag frambozencurd gemaakt heb, zwarte bessencurd en aalbessencurd. De geplande rabarbercurd heb ik nog maar even gelaten woor wat het was. Want curd is overheerlijk, maar niet veel langer dan twee weken houdbaar in de koelkast. (Nu las ik dat het ook goed in te vriezen is, maar dan loop ik mijn doel om de vriezer te legen voorbij! Maar voor een andere keer zeker een handige tip!)

Rodebessen curd

  • 3 koppen rode bessen
  • 6 eidooiers
  • 1 kop suiker
  • 8 eetlepels ongezouten roomboter

Kook de bessen tot ze kapot zijn gegaan en zeef zodat je alleen sap krijgt. Gebruik een halve kop sap en meng deze met de suiker en de eidooiers. Verwarm het geheel al roerend in een schaal of pan op een pan met kokend water. Blijf roeren terwijl het goedje langzaam warmer wordt. De curd wordt dan langzaam steeds dikker (dit kan gerust 25 minuten duren). Als deze dik genoeg is dan kan je het nog een keertje door een zeef halen zodat er geen klontjes in zitten. Vervolgens in schone potten doen en koud zetten.DSC_3528

En dit heerlijke goedje is ook te maken van frambozen, zwarte bessen en zelfs rabarber!

Uiteindelijk heb ik dit recept pas een week later kunnen posten omdat tijdens deze heerlijke regen en onweersbuien plotseling de modem ontplofte. Ergens in Uddeholm was een inslag en alle apparaten die daaraan verbonden waren zijn kapot gegaan. Bij ons resulteerde dit in een harde knal, een apparaat wat de lucht in schoot en op de grond viel en een week zonder telefoon of internet. Daarnaast is er zelfs nog een andere computer geraakt omdat deze met een kabeltje verbonden zat aan de modem. En laatst hoorden we van de buren dat ze nog nooit zo heftig onweer hebben meegemaakt als vorig weekend. Hebben we dat ook weer gehad… En dan nu weer helemaal bereikbaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *