In de keuken

Verjaardag

Hoewel ik al een ‘zalige zaterdag’ geschreven heb, doe ik er nog een bonusje bij. Vandaag hebben wij namelijk Wico’s verjaardag gevierd met ‘nära och kära’ (een uitdrukking vergelijkbaar met ‘vrienden en familie’). Hoewel het geen grote groep mensen was bij ons in huis, is het erg gezellig geweest. En alle voorbereidingen (schoonmaken en vooral eten bereiden en bakken) hebben z’n vruchten afgeworpen want iedereen heeft gesmuld en wij hoefden er bijna niets voor te doen.

Zo hebben we voor de maaltijd (bbq) Wico’s favoriete recepten gebruikt voor kipsate (hier geheel onbekend!), kipfilet met shoarma kruiden (ook onbekend!) en hamburgertjes.
Daarnaast hebben we voor een aantal bijgerechten gezorgd (ook hier niet gewoon) zoals stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter, kruidenroomkaas, aardappelsalade, noodlesalade (gemaakt door een vriend…nou ja, zijn moeder dus eigenlijk!), maiskolfjes, geroosterde groenten, biet-appel-feta salade en fajita’s.
Dan stond de tafel natuurlijk ook nog vol met de nodige drank en sausjes en voor later op de avond was er eiersalade (ook onbekend voor de Zweden), ham-preisalade, bladerdeeg-kaas hapjes en creamcrackers gemaakt. En een kaasplak met overheerlijke Hollandse oude en extra belegen kaas mocht natuurlijk ook niet ontbreken!

Nu mag ik natuurlijk het geheime recept van de ‘grillmeister’ niet verklappen, maar wel kan ik twee andere recepten geven van lekkere bijgerechten.

Fajita’s

  • tortilla pannekoeken
  • jonge kaas (of pittig, naar eigen smaak)
  • jalopenjo pepers (ingemaakte groene peperringetjes)
  • eventuuel plakjes tomaat en/of paprika

Leg een tortilla plat neer op een grote lap zilverfolie en beleg deze met plakjes (of geraspte) kaas en de andere ingredienten. Leg er vervolgens een andere tortilla op en vouw de zilverfoelie eroverheen zodat het een plat dicht pakket wordt wat in zijn geheel op de bbq gelegd kan worden. Op de bbq hoef je in principe alleen maar het geheel op te warmen zodat de kaas smelt, maar ik zie graag ook dat de tortilla een beetje bruin is. Als het zover is, haal je de fajita’s uit hun folie, snij je deze in punten en kan je er lekker van smullen uit het vuistje!

Biet-appel-feta salade

  • 4 geschilde bietjes
  • 2 geschilde appels
  • ongeveer 100gram feta
  • olie
  • citroensap

rasp de bietjes en appel of haal ze door een mandoline zodat ze luciferformaat hebben. voeg de feta toe en roer er olie en wat citroensap doorheen. Breng op smaak met peper en zout en een fris, zoet, zoutig bijgerecht kan op tafel gezet worden!

Enjoy!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *