Moestuin

rust

Na een redelijk druk weekend, heb ik vandaag eens rustig aan gedaan. Geen grote klussen in de moestuin (want die zijn er gelukkig voorlopig niet), en ook geen grote schoonmaak oid in huis.

Gewoon eens lekker op mijn gemak een wandeling maken door de regen (ik hou van die harde strotbuien!) met mijn kaplaarzen aan en een dik wollen vest.
Het is niet eens zo warm en lijkt eigenlijk een beetje herfst. Zo gaat het al bijna een week lang. Van dat herfstige regenachtige weer waardoor sommige mensen zelfs al cantharellen hebben kunnen plukken! En hier lijken de plantjes een beetje stil te staan er door. Maar gelukkig niet in de kas want daar heb ik mijn eerste komkommers al kunnen oogsten. En ook aardbeien heb ik bijna elke dag wel kunnen plukken. En goh, eigenlijk mag ik gewoon niet klagen want vandaag plukte ik een hand vol tuinbonen! Maar verder deed ik niet zo veel in de tuin.
Ik maakte een wandelijk richting het water, bekeek de vele bloemen die uit zichzelf zijn komen groeien in ons te hoge gras, en veronderstelde dat een aantal weggesnoeide planten en struiken weer mooi teruggegroeid zijn. Ook dacht ik dat ik nu toch eindelijk eens rabarber zou kunnen plukken, maar alles wijst er op dat ik dit jaar de plant met rust moet laten. Na de aanrijding met de grasmaaier van vorig jaar, lijkt het er op dat de rabarber er geen zin meer in heeft. Wel groeien er staken hoor, maar deze zijn ontzettend dun en nog niet eens de helft van wat ik al op mijn werk uit de tuin heb kunnen roven. Dat wordt een opknapbeurtje voor de rabarber aan het eind van de zomer. Dan schep ik de plant met wortel-en-al uit de grond, verdeel ik deze in stukken en plant ik ze op verschillende plekken uit.

Na mijn bezoek aan de rabarber (met alle bijbehordende gedachten en plannen) ben ik nog even verder gelopen door de regen met inmiddels een paraplu. Ik mocht bij een van de buren namelijk kruiden uit haar tuin plukken, en dat heb ik vandaag dus ook nog even gedaan. Terwijl ik de regen kon horen tikken op mijn paraplu, alsof ik aan het camperen was, plukte ik bieslook, lavendel (die tot mijn verbazing bij de buurvrouw wel kan groeien!), munt en thijm.

Opvallend vond ik dat de buurvrouw een bramenplant vol bramen had staan, terwijl ik van velen hoor dat bramen hier niet kunnen groeien. Ook had zij een vlier staan (waar ik al twee jaar naar zoek!) en oogste ik rabarberzaad. Kan ik die volgend jaar gelijk zelf zaaien! Mijn geliefde rabarber!

De bieslook heb ik gelijk mee naar binnen genomen en verwerkt in een aardappelsalade. En vervolgens heb ik gelijk al het avondeten maar eens bereid om me ondertussen eens goed op te warmen na al die regen en kou. Nog even en ik ga me op de herfst verheugen: de gezelligheid bij het haardvuur, de boslucht, het plukken van paddestoelen en de plannen die we (ik en mijn nieuw Zweedse vriendin S.) hebben om een ‘oogstfeest’ te vieren.

Maar eerst mogen de warme, zonnige en vruchtbare juli en augustus nog passeren. Ik mag blij zijn dat ik in augustus nog niet ingeroosterd ben, want wat een drukte zal het straks zijn als ik al mijn fruit en groenten mag gaan oogsten en verwerken. Ik heb al bedacht dat ik dit jaar veel sap wil gaan maken van alle bessen (aalbessen, zwarte bessen) en daarbij mag ik natuurlijk niet de lindebloesem vergeten welke ook een heerlijke honingzoet smaak kan geven aan een glaasje water!

Dan mag ik dus naast alle potten, ook eens glazen flessen gaan verzamelen! En misschien een goeie voorraadkast maken? En de aardkelder eens goed inrichten?!!!

Wat een leven! Heerlijk! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *