In de keuken

Zalige zaterdag

Nu heb ik al eens eerder verteld over de Zweedse ‘smörgåstårta’. Een ‘taart’ gemaakt van boterhammen en andere ingredienten zoals roomkaas of mayonaise en allerlei vleeswaren, gekookte eieren, kaas, garnalen, zalm en komkommer of tomaatjes. Maar de ‘silltårta’ daar heb ik nog niet eerder over verteld, omdat ik er zelf ook nog nooit van gehoord had!

Vanwege midzomer was mijn buurvrouw silltårta gaan maken. En hoewel ik deze niet geproefd heb, ben ik toch erg nieuwsgierig naar dit gerecht. Vaag staat me bij dat ik eens een gerecht heb gegeten (wat iemand ‘smörgåstarta’ noemde) wat op een taart leek: een bodem van donker brood en een bovenlaag van roomkaas en stukjes haring. Eerlijk gezegd vond ik het een beetje vreemd, maar toch blijft mijn interesse naar dit soort bijzondere Zweedse gerechten.

En voor de geinteresseerden hier dus een aantal recepten om het thuis eens uit te proberen. Let wel op: de Zweedse haring is totaal anders dan wat men in Nederland kan krijgen. Hier maakt men namelijk gebruik van ingelegde haring wat al een heel andere smaak heeft. Vaak veel zoeter, hoewel de haring in zuur was ingemaakt, en soms ook heel kruidig. Mocht je het in Nederland willen proberen, is het denk ik het lekkerste om gewoon verse maatjes te gebruiken. Hier in Zweden wordt dat overigens ‘matjes’ genoemd.

SilltårtaRecept: Silltårta

 • 200 gram bruin brood
 • 75 gram boter
 • 1 pak matjessill a 200 gram (200 gram haring)
 • 3 blaadjes gelatine
 • 1 rode ui
 • 1 blik kwark
 • 3 deciliter zure room
 • 1 deciliter fijngehakte bieslook
 • zwarte peper naar smaak

Verkruimel het brood in een hakmachine en meng het met gesmolten boter. Leg het mengsel vervolgens in een springvorm en druk goed aan. Zet weg in de koelkast zodat het een vaste bodem vormt.
Bereid de gelatine zoals op de verpakking staat en hak de ui en haring fijn. Meng vervolgens met kwark, zure room, bieslook en peper. Meng de gelatine met dit mengsel en giet het over de broodbodem. Zet in de koelast voor ongeveer 3 uur zodat de taart goed kan opstijven.

Silltårta 220140413-201351.jpg

 • Bruin brood plakjes (ongeveer 500 gram)
 • 4 hardgekookte eieren
 • 1 pakje matjessill of löksill (verse haring ongeveer 200 gram)
 • 4 deciliter creme fraiche
 • 2 pakjes philadelfia kaas met bieslook a 200 gram
 • 1 theelepel suiker
 • 2 eetlepels mosterd
 • zout en peper naar smaak
 • Ter garnering: komkommer, tomaat, rode ui, bieslook, dille en citroen

Laat de haring uitlekken (als ze uit een potje komt) of maak de verse haring schoon. Meng creme fraiche met de roomkaas en breng op smaak met suiker, zout, peper en mosterd. Laat een poosje in de koelkast staan en proef vervolgens nog eens om te testen. Deel vervolgens het mengsel op in twee gelijke schalen. Hak de haring en eieren en voeg toe aan een van de twee schalen en meng goed.
Leg 6 plakken brood als bodem neer en leg de helft van het haringmengsel erover. Voeg dan een laagje brood toe en leg daar weer de haringmix op en vervolgens weer brood erover. Leg helemaal bovenop het mengsel zonder haring en smeer dit ook aan de zijkant van de taart. Dek af met folie en laat de taart een nacht in de koelkast staan.
Garneer de taart voor het serveren met rauwkost, bieslook, dille en eventueel wat zwarte peper.

Dus mocht je een keertje midzomer willen vieren, dan heb je alvast een van de vele traditionele gerechten!

Enjoy!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *