In de keuken

Zalige zaterdag

Aangezien Wico een poostje terug in Nederland is geweest, heb ik de laatste tijd mogen genieten van heerlijk Hollands eten. Hij heeft de auto flink volgepropt met spullen die hier niet of nauwelijks verkrijgbaar zijn. Zo ook witlof!

En als je dan een paar stronkjes witlof tot je beschikking hebt, dan moet er natuurlijk wel goed over nagedacht worden hoe die witlof gegeten gaat worden. Hoewel het me al snel duidelijk was. Want witlof met ham en kaas, dat is voor mij toch echt de klassieker en favoriet!

Je maakt de stronkjes schoon (ontdoet ze van de harde kern), kookt ze een paar minuutjes en rolt ze vervolgens in een plakje ham. Dan leg je alle stronkjes in een ovenschotel en strooi je er geraspte kaas over. En ik bofte want ook de heerlijke Hollandse kaas had ik in huis. Dan zet je de witlof voor zo’n 25 minuten in de oven welke zo rond de 200 graden Celcius is opgewarmd. En als de kaas mooi goudbruin en een beetje knapperig is, dan mag er flink van genoten worden!

En dat hebben we gedaan!

Maar ook vond ik andere heerlijke recepten voor witlof:

Gebakken witlof met ui en spek

Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern. Haal de bladeren los, was en droog ze. Bak het spek in een koekenpan zonder olie of boter in ca. 5 min. knapperig. Neem met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Voeg de olie toe aan het bakvet en fruit de ui 2 min. Voeg de knoflook en de oregano toe en bak 1 min. mee. Voeg het witlof toe en roerbak op hoog vuur 2 min. Schep op het laatste moment het spek erdoor.

Salade met witlof en gorgonzola

Scheur of snijd het brood in stukjes. Meng in een grote kom met de knoflook. Roer 50 g gorgonzola, de mosterd, olie, azijn en honing in een kleine kom tot een gladde dressing. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern. Snijd het witlof in reepjes van 1 cm breed. Meng het brood, witlof en de dressing. Verkruimel de rest van de gorgonzola en strooi over de salade. Bestrooi met (versgemalen) peper.

En hier kwam ik nog veel meer lekkere recepten tegen!!

Dat wordt genieten!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *