Moestuin

Hoewel we de laatste tijd van prachtig weer mogen genieten (met hier en daar een flinke regenbui en soms een onzomerse koude nacht), gaat alles in de moestuin maar moeizaam. Sommige plantjes komen gewoon niet boven de grond uit, anderen doen er bijna vier weken over. En de planten die inmiddels mooi gegroeid zijn, gaan maar erg langzaam en sommigen hebben duidelijk last van de koude nachten.

Ik meen mij te herinneren dat ik vorig jaar ook een beetje last had van zo’n periode. Toen bleven de pomoenen en courgettes erg lang klein en heb ik ze af moeten dekken met platick. Dit jaar heb ik ze gelijk afgedekt of staan ze gewoon in een van mijn kassen.

Maar ook de andere planten lijken er een beetje last van te hebben. Of er is een andere reden dat ze niet goed aanslaan. Dat weet je natuurlijk nooit.

Gelukkig zijn de aardperen inmiddels boven de grond gekomen, en lijken ze op gang te komen. Aardappels lijken het ook gewoon goed te doen. De kolen groeien langzaam door met hier en daar een doorschietertje en de uitjes en wortels groeien gestaag. Een groot deel sperziebonen komt niet boven, maar de blauwschokker (een ander soort) doet het gelukkig wel.

Dan zijn er nog de doperwten die langzaam groeien en de capucijners die niet veel sneller gaan, maar waarvan een aantal (welke ik binnen al had laten groeien) al op mooi formaat zijn met hun eerste peulen op komst.

Ook plukte ik deze week mijn eerste tuinbonen en mag ik mijn eerste pluksla oogsten.

Nu loop ik een beetje te klagen, maar eigenlijk mag ik toch best tevreden zijn en ik heb ook nog eens drie leuke planten gekregen uit Nederland! Een zelfbestuivende kiwi, een druif en rozemarijn voor bij de kruidenverzameling (welke ik volgend jaar nog verder wil uitbreiden!).

Eigenlijk bof ik dus gewoon hardstikke en moet ik wat meer geduld hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *