Bakken

Zalige zaterdag

De afgelopen tijd ben ik weer helemaal dol op brandnetels. Je zou bijna denken dat het onmogelijk is om dol te zijn op onkruid, maar brandnetel heeft toch echt een bijzonder plekje!

In Nederland plukte ik al brandnetels. Precies op onhandige tijdstippen liep ik het park bij ons in de buurt in met een tasje, handschoen en schaar en als niemand me kon zien knipte ik een flinke bos brandnetels voor soep en om te drogen voor thee. Tegenwoordig kan ik gewoon mijn eigen tuin aflopen en heb ik voor weken genoeg te eten.

Maar, terwijl ik dus al brandnetelsoep en pastasauzen gemaakt heb, zwalk ik Het Net nog verder af naar bijzondere gerechten. En juist als ik op mijn werk (tijdens een nachtdienst) een brood heb gebakken, vraag ik me af of het mogelijk is om brandnetelbrood te maken. En tadaa, ik vond recepten!

Brandnetelbrood

  • 1 kilo bloem
  • 14 gram gedroogde gist
  • 2 eetlepels honing
  • 4 eetlepels olie
  • 2 theelepels zout
  • twee grote handen brandnetels
  • 650 ml handwarm water, niet te heet!

Meng bloem en zout met elkaar. Meng gist met het warme water, olieĀ en de honing en laat een poosje staan zodat de gist actief kan worden en giet ondertussen kokend water aan de brandnetels toe zodat de prik eraf gaat. Haal vervolgens de blaadjes van de stam en hak ze fijn.
Voeg het gistmengel toe aan de bloem en meng ook de brandnetels erdoor. Kneed goed door en laat een uur rijzen (tot het is verdubbeld in formaat). Kneed vervolgens nog een keer, leg op het bakblik en laat afgedekt staan tot het wederom is gerezen (ongeveer een uur).

Warm de oven voor op de hoogste stand met een ovenvorm gevuld met kokend water op de bodem. Als je het brood in de oven doet zet je de temperatuur op 180-200 graden Celsius. Laat het brood ongeveer 45 minuten bakken en begin na 30 minuten te controleren hoe het eruit ziet. Klop op de bodem en als het hol klinkt is het brood klaar. Laat afkoelen op een rooster en geniet er van met een likje roomboter of kruidenboter.

Wil je het boord nog luxer maken, voeg dan andere ingredienten toe zoals gefruite bosui ringetjes of misschien wel fijngehakte zongedroogde tomaatjes. Wees creatief!

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *