Moestuin

Na regen…

Na twee heerlijke zomerse weken, keerde de weergoden zich tegen ons op zaterdag en zondag. Regen kwam met bakken uit de hemel en bijna de hele zaterdag heeft het gebulderd en geflitst.

Gelukkig kon het weer me niet van mijn moestuinklussen afhouden, want ik was van plan om de tweede kas gereed te maken. Daar plante ik een boel paprika- en peperplanten, komkommer, aubergines, twee verschillende patisson soorten en een pompoen die veel warmte nodig heeft. Daarnaast zaaide ik mijn laatste kalebaszaad in de hoop dat er toch nog iets boven zal komen.

En wat vond ik het heerlijk om midden in de kas te staan met het tikken (meer geruis) van de regenbui op het zeil van de kas. Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel hou van de Zweedse ‘zomer buien’.

Vandaag nadat er al meer dan 50mm regen was gevallen en het zonnetje weer was gaan schijnen, ontdekte ik dat mijn sla daar iets anders over dacht. Die was namelijk door de regen totaal verdronken. Zo kwam het dat ik vandaag gelijk het hele slabed aangepakt heb. Kropsla, ijsbergsla, amaranth, pluksla en spinazie zijn inmiddels gezaaid. Daarna had ik nog tijd over om selderij, venkel en warmoes te zaaien en heb ik gelijk nog wat andere plantjes verplant en gezaaid. Zo kreeg ik zondag van S. Australische spinazie en rode sla welke ik beiden binnen heb voorgezaaid.

Maar naast alle activiteiten is er ook altijd nog het moment van rust: direct uit bed stap ik in pyama de tuin in om alles eens goed te inspecteren. Zouden de erwten al boven de grond zijn? Hoe zou het met de bonen gaan, waar blijven toch die aardperen? En hoe staat alles er bij zijn dan de vragen die door me heen gaan. En zoals je op de foto’s kan zien was ik heel tevreden.
Gelijk heb ik toen een kleine ronde gedaan door de rest van de tuin want als het lente is veranderd de natuur werkelijk elke dag! En ik ontdekte de eerste bloeiende lupine, zag hoe de enige narcis van dit jaar net uitgebloeid was, vond een heleboel bessen in spe, zag hoe een van de vier nieuwe fruitboompjes het niet gered heeft en zag hoe langs de waterkant plots nieuwe frambozenstruiken boven de grond uit zijn gekomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *