Integreren

Kosläpp

Vandaag zijn we samen met een Zweedse vriendin naar een dorpje bij ons in de buurt gereden om daar een kijkje te nemen bij het ‘loslaten van de koeien’. De koeien zouden vandaag voor hun eerste keer (na de winter) de wei in gaan en ik heb eerder wel eens gelezen dat dit er erg leuk uit zou moeten zien. In gedachten zag ik al een kudde dansende koeien voor me, dus moest de camera natuurlijk mee.

Daarnaast was het een bijzonder moment omdat dit een van de vele tekenen is dat de lente nu toch echt begonnen is. En niemand is zo blij met de komst van de lente als de Zweed!

Eenmaal op locatie bleken we niet de enigen te zijn en stonden er ongeveer 30 mensen. We werden toegesproken door een van de organisatoren van ‘het evenement’ en uit het verhaal kon ik voornamelijk opmaken dat ze graag wilden dat wij hun producten zouden kopen. De Zweden zijn al erg gericht op het kopen van (alleen maar) Zweedse producten, maar de laatste tijd wordt er nog meer op aangedrongen om alleen maar producten uit eigen streek te kopen. Hiervoor werd nog eens extra reclame gemaakt waarna vervolgens de deuren van het veevervoer werden geopend zodat de koeien hun magische eerste stappen in het verse gras konden maken.

Nou, was me dat een show joh! Nee, eigenlijk niet. Het gebeuren voldeed niet aan mijn verwachtingen helaas. Maar voor een keertje was het wel leuk. De koeien liepen wat onzeker de wagen uit om vervolgens met de rest van de kudde het stuk weiland te verkennen. De stier genoot van alle vrouwelijke geurtjes om zich heen, een waakzame koe loeide ons toe en de kalfjes huppelden met moeders van hot naar her.

Na deze happening kon men meelopen richting een andere plek alwaar men vers gemaakt ijs kon kopen, een kippenshow kon bewonderen en waarschijnlijk nog meer lokale producten kon aanschaffen. Maar wij gingen naar een private kippenshow bij onze vriendin F. thuis.

Zij heeft samen met haar man een flinke beestenboel: twee honden, een boel katten, een papegaai, twee kalkoenen, ganzen, eenden en kippen. En het leukste van allemaal is dat ze op dit moment kuikentjes hebben!

Daarnaast houdt F. erg van tuinieren en staat haar tuin mooi gevuld met bloemen en planten en sinds ze mijn moestuin heeft gezien, lijkt ze ook besmet te zijn met het moestuinvirus. We hebben dus uren zitten praten over dieren en tuinieren en er zijn zelfs zaden en plantjes uitgewisseld.

We hebben een heel gezellig dagje. Wij kunnen wel wennen aan het leven op ‘t platteland. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *