Zalige zaterdag

De planning van een moestuin brent veel voorpret met zich mee. Zo ook de gedachte van groeiende aubergineplanten in mijn nieuwe kas. Als alles goed gaat, mag ik daar dit jaar een aantal van oogsten.

Hoewel ik zelden aubergine eet, moet ik zeggen dat ik me er toch erg op verheug. Alleen de gedachte dat ik zelf iets kan verbouwen in mijn moestuin is namelijk al ontzettend leuk (en weggeven kan ook altijd)!

Maar vooral nu ik een plan heb voor de aubergines wordt ik enthousiast.

Gewoon in blokjes gesneden en door een roerbak of stoofschotel, ben ik niet echt fan van aubergine. Voorheen vond ik het wel erg lekker om dunne plakjes ervan te snijden en deze te grillen of te bakken op de bbq (met een goeie marinade). Dit is overigens een lekkere vleesvervanger! Eventueel oprollen met een kruidige roomkaas er in of wat geitenkaas…hmmmm!

Maar ik had een ander plan. Mijn aubergines gaan namelijk mediteraan! En wat bedoel ik daarmee? Nou, het is eenvoudig. Ik wil de aubergines inmaken en verwerken net zoals ze te koop zijn in de Haagsche binnenstad (in van die onbekende toko-marktjes). Ik zie het al voor me: van die grote (ja echt GROOOTE) potten gevuld met verschillende kleuren en maten aubergine. De ene pot met gegrilde aubergines, de andere met gekruide aubergines. Klinkt lekker toch?

Mijn Syrische vriendin ‘de keuken-godin’ heeft me wel eens zulke aubergines laten proeven. En eigenlijk lijkt het me leuk om die lekkernij samen met haar te maken. En omdat ik graag mijn plezier met anderen deel heb ik wat lekkere recepten opgezocht.

Met munt ingemaakte aubergines

 • 1 kg aubergines
 • zout
 • 600 ml witte wijnazijn
 • 6-8 tenen knoflook, in dunne plakjes
 • 1 handvol verse muntblaadjes
 • 1 eetl peperkorrels
 • 2 grote groene chilipepers, ontzaad en in dunne reepjes
 • goede olijfolie

Snijd de aubergines in de lengte in vieren en vervolgens in brokken van 2 à 3 cm. Doe ze in een vergiet en bestrooi met zout. Laat een nacht staan zodat het vocht er uit trekt.Spoel goed en laat uitlekken. Schud droog. De stukken aubergine zijn nu bruin en frommelig.
Breng de azijn aan de kook in een ruime pan en kook er de auberginestukken samen met de knoflook in. Kook gedurende 5 minuten en roer af en toe.

Uit de pan nemen, uit laten lekken en af laten koelen. Het azijn is nu purper van kleur; de stukken aubergine zijn helderder en meer licht paars.

Vul de gesterriliseerde potten afwisselend met een laag auberginebrokken, wat munt, bestrooi met wat peperkorrels en wat reepjes groene peper. Stapel en druk aan. Als de pot vol is, de olijfolie erover gieten tot de pot nagenoeg vol is.

De volgende dag vult u de olie bij tot de rand van de pot. (Aubergine neemt olie op, dus bijvullen in meer of mindere mate is nodig.)

Zet de pot minstens een week weg voor u de inhoud gaat gebruiken.

Ingemaakte aubergine

 • 600 g dunne lange aubergines
 • 400 ml wittewijnazijn
 • 100 ml droge witte wijn
 • 50 g groene olijven – ontpit
 • 20 g kappertjes
 • rode peper
 • knoflook
 • peterselie
 • korianderzaad
 • extravergine olijfolie
 • fijn en grof zout

Snijd de aubergines in plakjes van ca. 1 cm dik. Leg de plakjes in een vergiet en bestrooi ze met zout. Leg een bord op de plakjes aubergine en zet een gewicht op het bord. Laat het geheel zo een halve dag staan.

Knijp de aubergineplakjes voorzichtig uit en doe ze in een pan met 500 ml water, de azijn, de wijn, 1 el korianderzaad, 1 el grof zout en 1 knoflookteen. Zet de pan op het vuur en kook de aubergine 5-6 minuten. Giet de aubergines af en laat ze op een theedoek drogen en afkoelen. Hak in de tussentijd de kappertjes met de olijven, een bosje peterselie en een stukje rode peper fijn (gebruik naar smaak meer of minder rode peper).

Vul de pot afwisselend met de aubergines en het haksel. Schenk geleidelijk de olie erbij tot de aubergine onder staat. Steriliseer de pot ca. 20 min.

Siciliaanse aubergine

1 kg stevige aubergines
2 onbespoten citroenen
100 g grof zout
100 ml wijnazijn
1-2 stengels bleekselderij
1-2 wortelen
2 teentjes knoflook
1-3 pikante pepertjes
3-4 takjes tijm of oregano
700 ml olijfolie
2 takjes verse laurierblaadjes

Was de aubergines. Maak ze schoon en schil ze eventueel. Snijd ze in 3-4 mm dikke plakken en deze weer in 3-4 mm brede repen. Was de citroenen en snijd ze in dunne plakken. Meng de aubergines in een schaal met het zout, leg de citroenplakjes erop en daarbovenop een verzwaard bord, zodat ze in hun eigen sap liggen. Zet 24 uur op een koele donkere plaats.
Verwijder de citroenen. Pers de aubergines in een keukendoek uit, meng ze in een schaal met de azijn, laat even staan en pers ze nog eens zorgvuldig uit.

Schil ondertussen selderij, wortelen en knoflook en snijd ze fijn. Was de pepertjes en snijd ze in ringetjes. Was de kruiden en schud ze zorgvuldig droog. Meng alles en leg de ingredienten laag voor laag in de glazen potten. Leg op elke laag aubergines een laag laurierblaadjes, giet er olie over en schud alles wat, zodat er nauwelijks luchtbelletjes in de groenten achterblijven. Verzwaar de laurierblaadjes eventueel met een platte, schone steen, sluit de pot en laat de aubergines minstens 6 weken trekken op een koele donkere plaats.

Voorlopig heb ik aan deze recepten wel genoeg inspiratie. Nu eerst maar eens die zaden in de grond doen!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *