Integreren

Modersmåldagen

Hoewel we in het centrum van Hagfors waren, leek het vandaag even of we een wereldreis maakten. De hal van het Älvstrandbildningscentrum (DE school) was namelijk gevuld met gerechten, informatie en muziek van verschillende nationaliteiten

.Tafeltjes gevuld met gerechten en spullen uit ‘eigen land’ stonden verspreid door de school en er werd zelfs een show opgevoerd voor en door de leerlingen. Daarnaast werd in een andere zaal door de leerlingen van SFI (Zweedse les voor immigranten) het een en ander opgevoerd en ook in de hal werd muziek gedraaid en verschillende dansen uitgevoerd.

Ik stond dit jaar met een Hollandse tafel gevuld met Hollands lekkers. Zelf bakte ik stroopwafelcakejes en slagroomsoesjes (wel meer dan 100!) en trakteerde ik op stroopwafels, speculaasjes, drop en Haagse hopjes. Naast mij stonden oud-klasgenoten ook met een Hollandse tafel en zij vulden mij mooi aan met oude kaas, metworst, gedroogde worst, mosterd, allerlei snoepjes en verschillende soorten cake. Daarnaast was mijn tafeltje gevuld met Delfts Blond en foto’s met typisch Nle dingen (landschap, klederdracht, ‘de nachtwacht’, VOC, oranje bij Sochi enz).

Op de dag zelf werd ik nog gevraagd door mijn Columbiaanse danslerares (ik volg salsa lessen) of ik met haar wilde dansen voor publiek en dat hebben we gedaan. Dit was erg leuk en nog leuker was het om naar alle andere dansen te kijken.

Toen alle drukte eenmaal voorbij was, hielden de meesten nog een afterparty. Een groep Syriers kon maar niet stoppen met hun dans (op muziek) en begon steeds opnieuw. En in een zaaltje werd Afrikaanse muziek gedraaid en gedanst. Voor mij leek het natuurlijk eventjes of ik me in mijn eigen multicultie-stad bevond dus ik heb er van genoten.

Het was een hele geslaagde en sfeervolle dag. Volgend jaar ben ik er zeker weer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *