Bakken

Zalige zaterdag

Volgende week vrijdag, ben ik jarig. Dat betekend dat ik al zeker sinds januari nadenk over een geschikte verjaardagstaart.

Natuurlijk moet het een Hollandse worden (ik ben geen fan van het vaak smakeloze Zweedse gebak. En ik zal niet de eerste Hollander zijn die klaagt over de suikerloze slagroom!) en dan moet het ook nog een taart zijn die ik zelf lekker vind. Nu is dat laatste niet zo heel moeilijk want in principe lust ik alles, maar van het een houd ik nu net wat meer dan van het ander (zeg maar dag tegen de slagroomtaart!).

Zo vlak voor mijn verjaardag ga ik dus op zoek naar bijzondere taartrecepten en vooral varianten van de taarten die ik lekker vind.

En omdat ik ontdekt heb dat “De Zweden” niet echt bekend zijn met de (naar mijn mening) echte cheesecake , is het nog best eens mogelijk dat ik voor hen zo’n heerlijke taart ga maken. De Cheesecake kan op twee manieren gemaakt worden. In Nederland boffen we met de kant-en-klaar pakketten (monchoutaart) waarin gelatine gebruikt wordt. Maar een andere variant gaat eventjes de oven in en komt er nog lekkerder uit!

Het recept hieronder is zo’n cheesecake. Eentje met alles er op en er aan. Een bodem (die nog wel eens ontbreekt als de Zweden cheesecake eten) een vulling (die bij de Zweden in de vriezer wordt gelegd waardoor het net een blok vanille ijs lijkt) en een lekkere toppig (nee, dat doen ze dus ook al niet in Zweden). Zouden ze ‘m lekker vinden?? 😉

Cheesecake met zomerfruit

 • 200 g digestive biscuits
 • 50 g gesmolten boter
 • 600 g roomkaas ( 3 monchou kuipjes à 200 gram of philadelphia
 • 200 g crème fraîche
 • 1 tl vanille extract
 • 175 g lichtbruine basterdsuiker
 • 2 el bloem
 • 2 eieren
Voor de garnering:
 • 5 eetlepels frambozensaus (of jam)
 • 300 g gemengd zomerfruit
 • poedersuiker
1. Verwarm de oven voor op 180′ C. Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier (ik heb een springvorm gebruikt van 24 cm doorsnede). Doe de koekjes in een keukenmachine en maak ze fijn. Voeg de gesmolten boter toe en meng goed. Druk het mengsel goed aan in het bakblik.
2. Roer de roomkaas met de crème fraîche, de suiker en het vanille extract goed door elkaar. Meng de bloem en de eieren erdoor tot alles goed gemengd is. Giet het mengsel in de vorm op de koekjes bodem. Zet de vorm in de oven en bak 10 minuten. Verlaag daarna de oventemperatuur naar 120′ C en bak de taart nog 1 uur en 20 minuten, de taart is in het midden nog een beetje zacht. Zet de oven uit en laat de taart afkoelen in de oven. Zet de taart daarna in de koelkast om goed op te stijven
3. Voor de garnering: verwarm de jam met een beetje water om het vloeibaar te maken. Ik heb frambozen met een beetje suiker gemengd en gepureerd en daarna door een zeef gewreven.
Verdeel het fruit over de taart en bedruip met de jam of de frambozensaus en strooi er wat poedersuiker over.
Tijdens mijn zoektocht kwam ik op de volgende site waar nog een heleboel andere recepten staan vanover de hele wereld. Neem vooral eens een kijkje en laat je inspireren!
Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *