Bakken

Warmte

Deze zondag hebben samen genoten van ons huis. Wico heeft de houtoven flink opgestookt en we hebben samen staan kokkerellen in onze geweldige keuken.

Met het opstoken van de houtoven kunnen wij onszelf voorzien van warm water, een warm huis en natuurlijk kunnen we de oven gebruiken om op te koken en in te bakken.

Het resultaat van een dagje stoken:

Gebakken aardappelpartjes uit de oven, heel veel thee, een lege fles Glögg (de Zweedse variant op Gluhwein), een grote pan gekookte aardappels (voor eventueel later gebruik als rösti of gebakken aardappeltjes, gratin etc), zelfgemaakte pizza (naar het deeg recept van Jamie Oliver), zelfgebakken brood en instant chocolademousse (uit een eerder bericht) door Wico gemaakt.

De kerstmuziek mocht natuurlijk niet ontbreken, want dat is zo gezellig!

 

We hebben een mooie voorraad aan voedsel en warmte aangelegd (op de lege fles Glögg na dan!)

Jamie Oliver’s pizza deeg (voor 6–8 middelgrote dunne pizzabodems)

  • 1 kg sterk wit broodmeel of bloem type 00 of 800 g sterk wit broodmeel of bloem type 00, plus 200 g fijngemalen griesmeel
  • 1 afgestreken eetlepel fijn zeezout
  • 2 zakjes van 7 g gedroogde gist
  • 1 eetlepel rietsuiker of basterdsuiker
  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 650 ml lauw water

Zeef de bloem en het zout op een schoon werkoppervlak en maak een holte in het midden. Meng de gist, suiker en olijfolie met het water in een kan en laat enkele minuten staan. Giet daarna in de holte. Gebruik een vork om de bloem beetje bij beetje, van de zijkanten af, te mengen met de vloeistof. Blijf mengen en voeg steeds meer bloem toe. Wanneer er zich een deeg begint te vormen, meng je de rest van de bloem erdoorheen met schone, met bloem bestofte handen. Kneed tot je een glad, veerkrachtig deeg hebt.

Leg de deegbal in een grote, met bloem bestofte schaal en strooi wat bloem over de bovenkant. Dek de schaal af met een vochtige doek en zet ongeveer één uur lang in een warme kamer tot het deeg in omvang verdubbeld is.

 Leg het deeg op een met bloem bestoft oppervlak en kneed het een beetje om de lucht eruit te duwen. Dat heet de lucht uit het deeg slaan. Je kunt het onmiddellijk gebruiken of ingepakt in plasticfolie in de koelkast (of diepvriezer) bewaren tot je het nodig hebt. Als je het onmiddellijk gebruikt, verdeel het deeg dan in kleine balletjes, evenveel als het aantal pizza’s dat je wilt maken. Deze hoeveelheid deeg is genoeg voor zes tot acht middelgrote pizza’s.

 Wat de timing betreft, kun je de pizza’s beter 15 tot 20 minuten voor je ze wilt bakken uitrollen. Rol ze niet uit om ze daarna enkele uren te laten liggen. Als je op voorhand wilt werken, kun je je deeg het best afgedekt met plasticfolie in de koelkast leggen. Als je het deeg ook al wilt uitrollen, zodat je minder werk hebt wanneer je gasten er zijn, rol het dan grofweg uit tot cirkels met een dikte van ongeveer een halve centimeter. Leg deze cirkels op een iets groter stuk aluminiumfolie dat ingewreven is met olijfolie en besprenkeld met bloem. Je kunt de pizza’s dan opstapelen, afdekken met plasticfolie en in de koelkast zetten.

 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *