Bakken

Zalige zaterdag

Omdat ik nog een flink netje met spruitjes in de koelkast heb liggen (helaas zijn mijn eigen spruitjes door de herten verorberd), ben ik op het net gaan zoeken naar lekkere spruit-recepten.

Het volgende kwam ik tegen en leek me nogal spannend om eens zelf te maken.

Vanwege geprek aan ingredienten (in huis), maar ik deze keer niet dit recept, maar een heerlijke spruitjes roerbak zoals je ‘m bij de V&D kan eten.

Spruitjes filotaartFilotaart met spruitjes en geitenkaas

  • 1 sinaasappel, schoongeboend
  • 1 el olie
  • 2 sjalotten, in dunne ringen
  • 500 g spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • 50 ml grand marnier (slijter)
  • 1 pak filodeeg, ontdooid (dit is NIET glutenvrij, maar hier in Zweden is wel glutenvrij bladerdeeg te koop)
  • 100 g boter, gesmolten
  • 200 g zachte geitenkaas
  • 75 g hazelnoten, grof gehakt
  • chilipeper uit de molen

Rasp de schil dun van de sinaasappel. Verhit in een hapjespan de olie en fruit de sjalotten met de tijm zachtjes 3 minuten. Roer de spruitjes en sinaasappelrasp erdoor. Voeg de grand marnier toe en stoof de spruitjes met de deksel op de pan in ca. 7 min. beetgaar. Laat de spruitjes afkoelen.

Bestrijk de vorm royaal met boter. Bestrijk de vellen filodeeg aan een kant met gesmolten boter. Vouw alle vellen filodeeg, met de boterkant naar binnen, dubbel zodat ze lange stroken vormen. Leg ze een voor een vanaf het midden op de bodem van de taartvorm, de helft van de strook hangt dus buiten de vorm. Leg ze in een cirkel. In het midden overlappen de vellen elkaar

Verkruimel de geitenkaas boven een kom. Schep de spruitjes, de hazelnoten en naar smaak chilipeper erdoor.

Schep de spruitjes op het deeg in de vorm. Pak het overhangende einde van het eerst vel en draai het uiteinde tot een soort roos, sla dan het vel naar binnen op de vulling. Doe dit bij elk overhangend uiteinde zodat de hele bovenkant van de taart gevuld is met rozen van filodeeg. Bestrijk de rozen royaal met de rest van de gesmolten boter. Bewaar de taart tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet de taart op het rooster in het midden van de oven en bak hem in ca. 30 min. gaar en goudbruin. Laat de taart in de vorm 5 tot 10 min. afkoelen. Haal hem vervolgens uit de vorm en zet hem op een schaal.

Enjoy!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *