In de keuken

Zalige zaterdag

Wat volgens de Zweden niet mag ontbreken tijdens de kerstdagen is o.a. het snoepgoed “knäck”. Wij proefden deze zoetigheid dit jaar voor het eerst en omdat het best lekker is, wil ik graag dit recept met jullie delen.

Knäck (volgens mij vernoemd naar het breken van je tanden als je er op wil kauwen) is best eenvoudig te maken en heeft maar weinig ingredienten nodig. Inmiddels zijn er al vele varianten op dit snoepje uitgevonden en zo kan aan het basisrecept heel wat toegevoegd worden. Vaak worden er stukjes amandel aan toegevoegd, maar ik heb zelfs recepten gezien waarin lime, dropsmaak en peperkoekkruiden worden toegevoegd. Er valt dus nog van alles uit te proberen!

Knäck

  • 2 dl suikersiroop
  • 2 dl room
  • 2 dl suiker

Doe alles in een sauspan met dikke bodem en zet op een laag vuur. Roer tot de suiker volledig is opgelost. Stop met roeren, zet het vuur hoger en breng aan de kook. Laat het mengsel zachtjes koken en roer slechts af en toe tot het een temperatuur van 120° heeft bereikt. Dit kan wel twee uur duren. Je hebt geen thermometer nodig om dit te testen. Neem gewoon een lepel van het mengsel en laat het in koud water vallen. Als je er een balletje van kan maken, is het klaar. Als het mengsel de gewenste temperatuur heeft bereikt mag je er eventueel fijngehakte amandelen (of andere ingredienten) aan toevoegen en haal meteen ook het pannetje van het vuur. Gebruik een mengbeker om de fudge in kleine cakevormpjes te gieten (diameter 2 cm). Laat volledig afkoelen.

Bewaar de snoepjes luchtdicht in een container of potje. Erg leuk om tijdens de feestdagen uit te delen. Staan de snoepjes eenmaal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *