Bakken

Zalige zaterdag

Afgelopen woensdag was ik uitgenodigd voor een etentje bij een van de collega’s. Hier heb ik genoten van een heerlijk Zweeds gerecht wat ik nog nooit eerder had gegeten: Warme boterhamtaart.
Ja, het klinkt nou niet echt geweldig, maar dat was het dus echt wel! En ondanks dat het gemaakt wordt van boterham (niet de standaard vorm die wij in Nederland kennen), ziet het er nog indrukwekkend uit ook!

Varm smörgåstårta

  • 1 bekertje cottage cheese
  • 1 grote beker creme fraiche
  • 2 preien gewassen en in reepjes gesneden
  • gerookte ham of bacon
  • peper en zout naar smaak
  • tomaat en ananas om te garneren
  • geraspte kaas
  • platte halfronde broden (hönökakor), maar gewoon witbrood kan ook

Bak de bacon en de prei tot de prei zacht is en laat afkoelen. Meng de cottage cheese en de creme fraiche en voeg de afgekoelde bacon en prei toe, breng op smaak met peper en zout. Leg in een bakvorm hönökakor op de bodem zodat de bakvorm gevuld is, leg dan een laag van het mengels erover en vervolgens leg je weer een boterham erover, dan doe je weer een laag van het mengsel erover en eventueel herhaal je dit nog een paar keer, maar twee keer is eigenlijk al genoeg. Dan dek je de taart af met tomaten en ananas, rasp je kaas erover en zet je het in de oven met alleen bovenwarmte aan. Laat het in staan tot de kaas licht verkleurd is en dan gelijk opdienen want het brood wordt steeds zachter door de vulling. Gewoon punten eruit proberen te snijden en opdienen. Smaakt helemaal super en is nog eenvoudig ook!

Enjoy en smaklig måltid!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *