Moestuin

Moestuin in de winter

Inmiddels leven we alweer in november en nog steeds beschikken we over verse groenten. Het aanbod is weliswaar minder veelzijdig (de andijvie komt ons bijna de neus uit!), maar dat er nog steeds groenten groeien had ik nooit kunnen verwachten!

Mijn sla, die ik afgedekt had met bouwplastick, heeft de kou niet alleen overleefd. Ze zijn doorgegroeid tot mooie frisgroene kropjes.

De andijvie wordt langzaamaan steeds groter en mooier hoewel de buitenste bladen duidelijk te lijden hebben onder de kou.

De kolen groeien heel langzaam door tot ‘iets-minder-lelijke-kolen’ en er begint zowaar een mooi rood kooltje te groeien.

De prei groeit heel langzaam door, de bietjes lijken de kou ook nog aan te kunnen en de spruitjes beginnen al aardig op spruitjes te lijken.

En als laatste ontdekte ik tot mijn verbazing dat de broccolistronken (die ik na het oogsten heb laten staan) nieuwe broccoliroosjes hebben gekregen!

En als ik dan al niet tevreden mag zijn over mijn eigen moestuintje, dan kan ik nog even doorgaan in de moestuin van “de buren van E.”!

Wat een prachtige frisse dag was het vandaag. En tegen de tijd dat ik bij hun huis aangekomen was, ging de zon net onder. Mist verscheen op de weilanden om hun huis heen en het enige wat ik hoorde was het blaffen van een hond in de verte. Wat een rust en wat een stilte! Ik hoopte nog op een ontmoeting met hertjes of elanden, maar mijn autootje maakte daarvoor natuurlijk teveel geluid.

Het stukje land waar de groenten staan, ziet er heel goed uit. En vooral wat er nog op staat, ziet er heel goed uit. Preien (daar haalde ik er drie van uit de grond), mooie andijvie al enigzins bevroren (want op een mooie heldere dag als vandaag betekend het ook een extra koude dag), spinazie, postelein, boerenkool en nog wat kleine kolen die nog wat verder mogen groeien. Met een paar tasjes vol groen ben ik tevreden naar huis gereden.

Even verderop heb ik nog pijnzend met de auto stilgestaan, kijkend naar een huis wat verlaten lijkt te zijn en waar de reuzengrote appelboom nog vol hangt met appels. Ik waagde het niet om ze te rapen/plukken….maar het is verleidelijk!

Ja, de kalender staat al op november en nog steeds mogen we groenten van het land halen. Verse groenten en nog gratis ook! Volgens het weerbericht gaat het de komende dagen kouder worden. Dat bezorgd mij natuurlijk een beetje de zenuwen, maar gelukkig is er hier en daar nog wel een plekje in mijn vriezer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *