Bakken

Zalige zaterdag

Wat later dan normaal (het is immers geen zaterdag meer), maar toch vond ik dat ik nog eens wat lekkere kook- en bak- inspiratie moest posten.

Was ik eerst van plan om te vertellen over de geweldige creme brulee die ik laatst mocht proeven bij mevrouw “keukenGodin” (om maar gelijk iedereen een naam te geven voor de duidelijkheid), bedacht ik me later dat ik het wel voor iedereen even makkelijk moet houden.

Om dus nog even in het herfst (en halloween) thema te blijven post ik dus een bericht over pompoen. Die prachtige goud-geel gekleurde vruchten waarvan een groot deel van de Hollanders niet weet wat ze er mee aan moeten. Voor mij iets wat onlosmakelijk met de herfst te maken heeft en nadat ik ze in mijn eigen tuin heb laten groeien, heeft de pompoen voor mij nog meer waarde gekregen. Daarnaast ben ik natuurlijk gewoon naarstig op zoek naar lekkere recepten om die overvloed aan herfst te kunnen verwerken voordat het veranderd in een pluizig, witgroen monster (wat overigens de eerste paar maanden echt nog niet zal gebeuren!).

Nadat “mevrouw keukenGodin” vertelde dat zij een cheesecake had gemaakt met de pompoen die ik haar gegeven had, werd mijn nieuwsgierigheid gewekt. Ze vertelde dat deze overheerlijk was (hoe kan het ook anders met haar keukentalent!) en toen werd ik nog nieuwsgieriger. De pompoentaart die ik vorig jaar maakte (een of ander, hoe kan het ook anders? Amerikaans recept) was geen succes en werd zelfs vernoemd naar Olvarit-babie-hapjes. Dus dit jaar had ik me voorgenomen om me niet met pompoentaarten bezig te houden, maar hoe kan het anders na de overtuigende woorden van mijn keukenvriendin?

Ik heb een recept opgezocht en deze bewaar ik goed voor mijn eerstvolgende “ik moet iets bakken-bui”. Lijkt het jou ook lekker? Probeer het dan eens vooral! Pompoen is namelijk op allerlei manieren te bereiden!

Voor wie liever iets eenvoudigs (en veiligs) doet: schil de pompoen, haal de pittenzooi eruit en snij in blokjes. Leg de blokjes op een ovenblik, zorg dat ze allemaal een dun olielaagje over zich hebben en bestrooi met rozemarijn en zout. Zet in de oven tot de blokjes goud-bruinige randjes krijgen en geniet vervolgens van de heerlijke smaak (of verkruimel er nog wat blauwschimmelkaas over om het extra luxe te maken)!

De pitten kan je vervolgens schoonspoelen, laten drogen, en bakken (poffen) in een steelpannetje. Bestrooien met zout en je hebt een lekkere snack!

Voor andere pompoenrecepten kan je natuurlijk ook een kijkje nemen op de superhandige receptensite van Appie waar ik altijd wel iets lekkers kan vinden!

En nu is mijn geduld op! Hier het recept…

Pompoen cheesecakePompoencheesecake

Taartbodem

 • 75 gr Digestive biscuit, verkruimeld
 • 50 gr gemalen pecannoten
 • 2 eetlepels suiker
 • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
 • 75 gr boter

Cheesecake vulling

 • 150 gr suiker
 • 175 gr verse, of pompoenpuree uit blik
 • 3 eierdooiers
 • 1 1/2 theelepel kaneelpoeder
 • 1/2 theelepel gemalen foelie
 • 1/2 theelepel gemberpoeder
 • 1/4 theelepel zout
 • 3 pakjes (200 gr) roomkaas
 • 6 eetlepels suiker
 • 1 ei
 • 1 eierdooier
 • 2 eetlepels slagroom
 • 1 eetlepel maïzena
 • 1/2 theelepel vanille-extract
 • 1/2 theelepel citroen-extract
De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4.

Verkruimelde Digestives, gemalen pecannoten, 2 eetlepels suiker, 2 eetlepels basterdsuiker en de gesmolten boter goed mengen. Over de bodem van een springvorm van 23 cm verdelen en stevig aandrukken.

150 gr suiker, pompoenpuree, 3 eierdooiers, kaneel, foelie, gember en zout in een middelgrote kom goed vermengen. Apart zetten.

Roomkaas licht en luchtig opkloppen. Geleidelijk 6 eetlepels suiker toevoegen en goed mengen. Een heel ei, de resterende dooier en dikke room toevoegen en goed kloppen. Maïzena en vanille toevoegen en tot een glad beslag roeren. Pompoenpuree toevoegen en goed mengen. Schenk de vulling in de ingevette bakvorm.

50-55 minuten in de voorverwarmde oven bakken. Niet te gaar laten worden. Het midden mag zacht blijven, dat wordt na afkoelen stevig. Laat de cheesecake op een rooster afkoelen en zet hem vervolgens in de koelkast.

Pompoenpuree: Je kunt pompoenpuree in blik vaak bij delicatessewinkels kopen, of gewoon zelf vers maken met dit recept!

 

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *