Alledaagse dingen,  Vilt

Akelig

Afgelopen week is het hier op mijn blog akelig stil geweest. Niet met opzet hoor, maar soms vliegt de tijd ineens voorbij voordat je het door hebt.

De wintertijd is inmiddels ingegaan en dat is (helaas) gelijk te merken. Nu begint het even na half 4 al te schemeren en ben ik niet thuis voordat het donker is. Eenmaal thuis lijkt het dan al zo laat, dat ik maar gelijk begin met het bereiden van de avondmaaltijd en tegen de tijd dat die op is en alle troep weggeruimd, verheug ik me alweer op mijn warme bed. Dat is zo’n beetje een standaard winterdag hier in Zweden. Gelukkig gaat het niet altijd zo want zo nu en dan komen er andere gebeurtenissen op mijn pad. Een uitnodiging om mee te komen zingen bij een koor, de werkelijke koorrepetitie, even een bezoekje aan de buren, wat afleveren of uitgenodigd worden voor een uitgebreide maaltijd. Gelukkig gebeurd er hier en daar ook nog wel eens wat anders.

Vooral de uitnodiging voor de uitgebreide maaltijd was een leuke verrassing. Zo heb ik namelijk iemand ontmoet die net als ik van koken en bakken houdt. Eerder mocht ik genieten van een heerlijke cheesecake met aardbeien topping, maar dit keer was de verrassing nog groter toen zij een Arabissche (en apart daarvan een Italiaanse, voor het geval dat ik het niet zou lusten..haha..as if!) maaltijd klaar had staan met een creme brulee welke ik zonder twijfel “de beste ooit” kan noemen. Ja, mijn nieuwste vriendin is een ware “keuken Godin” en dat vind ik “keukenprinsesje” helemaal niet erg! Inmiddels hebben we al wat gerechten op ons lijstje staan die we samen willen gaan bereiden en voor onze volgende afspraak ben ik al op zoek naar leuke recepten van maaltijden die zij nog niet kent (Indonesisch bijvoorbeeld of een ouderwets Hollands gerecht).

En dan is het ook nog eens Halloween geweest waardoor Wico het niet kon laten om een van mijn mooie pompoenen te ‘slachten’. Als verrassing had hij hier soep van gemaakt en kon hij zelf genieten van een lekkere kippensoep. Dit alles bereid op de houtoven wat natuurlijk extra sfeer geeft. Beetje jammer alleen dat we een probleempje met de schoorsteen hebben, waardoor het hele huis blauw komt te staan als we beginnen met stoken.

Dat laatste verklaart ook gelijk waarom het af en toe akelig koud is in huis. Laatst besefte ik dat ik (warm van mijn kopje thee en door moeders gebreide halloween-trui) binnenshuis wolkjes kon blazen! Op dat moment was het buiten flink afgekoeld (-4 graden Celsius) en zat ik op de koudste plek in huis…. Maar goed dat de schoorsteenveger (naar eigen zeggen) snel langs zal komen!

Ondertussen hou ik me ook nog bezig met mijn kerstkaboutertjes voor de kerstmarkt. Tot nu toe alleen nog maar wat hoofdjes, het leukste en gelijk moeilijkste onderdeel (een karakteristiek koppie maken).

Ook ligt er een stapel hartvormige hangers klaar om nog een leuk lint doorheen te halen. Leuke decoratie voor in een gezellig kersthuisje.

En iets waar ik heel blij mee ben, is de uitdnodiging van “de buren van E.” om groenten uit hun moestuin te plukken. Zij zijn inmiddels naar Nederland vertrokken en zullen tot april geen gebruik meer maken van de moestuin. Natuurlijk sla ik deze uitnodiging niet af en afgelopen zondag (een heerlijk regenachtige herfstdag) ben ik even langs gereden. Op een heerlijk landelijke locatie staat hun gezellige huis met een mooi lapje moestuin er naast. In de moestuin stonden mooie kroppen andijvie, boerenkolen, preien en tot mijn grote blijdschap postelijn en wat kleine (je zou ze bijna over het hoofd zien) spinazie plantjes. Ook stond er nog een plant waarvan ik niet weet wat het is. Misschien bladselderij, maar ik kon de smaak ervan niet thuisbrengen (en ik leef nog dus het was wel eetbaar). Heel dankbaar plukte ik een krop andijvie en postelijn. Hopend dat de sneeuw nog even uitblijft zodat ik kan genieten van de mooie groenten uit de moestuin van G en J (“de buren van E.”). Hartelijk bedankt!

Nee, het mag dan wel akelig stil zijn op mijn blog… dat betekend (gelukkig!) dat het niet akelig stil is hier in ons kleine durrep (hoewel?!!).

We hebben hier genoeg te doen! Maar ik beloof je, ik zal je niet vergeten en binnenkort weer eens wat posten! 😉

2 Comments

 • Robert

  Wat een heerlijk verhaal! Al werkt het enigszins verwarrend op me. Ik geniet van de manier van leven, die jullie hebben daar en de foto’s van de prachtige natuur en de rust. Tegelijk doorkruist het mijn ietwat te romantische beeld alsof alles hetzelfde is als hier, b.v. door de schoorsteen die nog niet goed trekt. Maar de creativiteit en het plezier wat de tuin en het koken en bakken opleveren, naast de seizoenen met knutselen zijn geweldig! Ter verduidelijking: ik heb me jaren afgevraagd of het wat zou zijn voor ons, om te emigreren naar het hoge Noorden, waarbij we Noorwegen preferen boven Zweden…

  • maaike

   Natuurlijk moet je niet al te romantisch over alles denken. Ja, we leven hier heerlijk en het is anders dan in Nederland. Maar het betekend niet dat alles hier rozengeur en manenschijn is. Het is gewoon anders en eerlijk gezegd soms zelfs zwaarder maar op een andere manier.
   Met sommige dingen zijn we een beetje ‘terug in de tijd’ gegaan. Het stoken op hout bijvoorbeeld (wat we ook doen omdat het financieel erg scheelt). Natuurlijk is het gezellig om alles met een houtoven te doen, maar het hout moet ook gezaagd en geklieft en gestapelt en gehaald worden. Moestuinieren is fysiek werken vooral de eerste dagen (de eerste week kluste ik zo’n 12uur per dag in de tuin) en dan is er nog de kou die we moeten trotseren in de winter. Manden hout vullen terwijl je neusharen bevriezen. Heerlijk is het, maar vooral ook anders dan in Nederland. Betekend niet dat het allemaal makkelijker en mooier is. Maar toch zijn we liever hier dan daar! 😉
   Toch zijn er veel dingen die je tegen zal komen tijdens een emigratie en waar je voor jezelf zeker over moet zijn. Lees zoveel mogelijk informatie over het land waar je heen wil, de cultuur, ongeschreven regels, de mensen enz. enz.
   Maar blijf vooral een romantisch beeld ervan houden… dat doen wij ook nog steeds! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *