Zalige zaterdag

Vandaag vond ik een mooie dag om het een en ander in de keuken te doen. Met die enorme oogst aan groenten (en in dit geval courgettes) vond ik dat het tijd was om deze eens te verwerken.

Na het maken van soepen, pasta gerechten en quiches leek het me nu eens tijd om te experimenteren. Gerechten waarvan je niet verwacht dat ze lekker zijn als er groenten doorheen zitten.

Ik besloot om mijn lief blij te maken met een chocoladecake. Natuurlijk vertelde ik hem niet dat ik geraspte courgettes erdoorheen had gedaan want denk maar niet dat hij DAT eet!

Ik maakte gebruik van het recept wat ik vorig jaar voor het eerst heb gebruikt. Een lekkere vochtige cake met een mooie kruimel. En niemand merkte dat er courgette in verwerkt was! Om het recept nog wat minder ongezond te maken, heb ik glutenvrije bloem gebruikt. Dit soort bloemmixen zijn hier in de supermarkt te koop van het merk “finax” (ingr: maiszetmeel, teffmeel, psylliumhusk, oligofructose, guar gum) en moeten ook in Nederland verkrijgbaar zijn want er staat zelfs een Nederlandse ingr. lijst op en een recept.

Daarnaast heb ik ook het volgende recept uitgeprobeerd omdat ik nog voldoende courgette over had.

Chocolate Chip Zucchini Brownies (veganistische recept)

  • 1 1/2 cups suiker
  • 1/2 cup olie
  • 2 cups bloem
  • 1/4 cup cacao
  • 2 cups geraspte courgette
  • 2 teaspoons vanille extract
  • 1 teaspoon zout
  • 1 1/2 teaspoons bakpoeder
  • 1 cup chocolate chips (een vegan chocolade reep als dit nodig is)

Verwarm de oven voor op 180graden Celsius en vet een bakvorm in. Mix suiker, olie en bloem tot een zanderig geheel en voeg langzaam de rest toe behalve de chocolate chips. Als alles goed door elkaar geroerd is, voeg je de chocolade stukjes toe en roer je ze door het deeg met een lepel. Doe het deeg in de bakvorm en bak 25-30 minuten af of totdat de sate-prik-test goed is.

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *