Inmaken,  Natuur

Odon bessen

Afgelopen week hebben wij mijn ouders op bezoek gehad. Een gezellig weekje waarin ik even wat minder tijd had om te bloggen.

In plaats van tijd besteden bij de laptop, zijn we andere dingen gaan doen: Varen op het meer, loppis bezoeken, frambozen plukken (en crumble maken), aalbessen plukken, bekenden opzoeken en tatataaa bosbessen plukken.

Dat laatste was natuurlijk een van de leukste activiteiten voor mij want dit had ik nog niet eerder gedaan. Vorig jaar was ik de bessen namelijk totaal vergeten omdat ik mijn handen (letterlijk en figuurlijk) vol had met de frambozen en aalbessen.

Samen met moeders trok ik er op uit naar een gebied in het bos waarvan ik verwachtte wel wat bessen te kunnen scoren. Bij de eerste plek aangekomen viel er aardig wat te plukken, maar was toch duidelijk dat iemand ons al voor was geweest. De tweede plek echter, daar was nog helemaal niemand geweest. We konden onze lol op en hebben samen bijna een halve emmer geplukt (wat naar mijn zin genoeg was). Ook was op deze plek meer dan genoeg lingon om volgende maand te plukken.

Maar iets wat me nog het meest opgeviel, was de blauwe bes welke sterk op de bosbes leek, maar ovaal van vorm was. Zelfs de blaadjes van de struik leken sterk op die van de bosbes, maar deze bes was toch echt niet een bosbes!

Eenmaal op bezoek bij Zweedse vrienden, hoorde ik dat deze bes ook gewoon eetbaar is en dat het niet gevaarlijk is dat ik ze geproefd heb. Deze bes groeit vaak tussen de lingon en bosbessen en wordt hier in Zweden Odon genoemd en in Nederland Rijsbes.

Van deze bes kan men gewoon jam of gelei maken en omdat ze vaak tussen de bosbessen (en lingon) groeien is de kans groot dat er heel wat verwerkt worden tot bosbessenjam.

Mijn bosbessen gaan overigens gewoon de vriezer in, maar mocht je een overheerlijk jamrecept willen. Maak dan eens “Drottning sylt“:

  • een deel frambozen
  • een deel bosbessen
  • geleisuiker (zie verpakking voor hoeveelheid)

Kook de frambozen en bosbessen samen in een pan, voeg de juiste hoeveelheid geleisuiker toe en bereid de jam zoals op de verpakking van de suiker wordt beschreven.

Zomer in een potje!

enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *