Bessenvlekken

Nadat ik eerder al eens vertelde dat mijn bessenstruiken vol met bessen hangen, besefte ik dat ik in de vriezer nog drie 10liter emmers vol bessen had staan. Hoog tijd dus om eens iets met die voorraad te maken zodat er weer plek in de vriezer zou zijn voor de volgende oogst.

Ik had twee emmers gevuld met zwarte bessen en een emmer (plus een flinke zak van bijna dezelfde hoeveelheid) met rode bessen. Eerst verwerkte ik de zwarte bessen tot puur sap (ongekookt in flessen en ijsblokvormpjes gelijk weer de vriezer in zodat ik deze door mijn ontbijtsmoothies kan doen), vervolgens maakte ik van een deel van dit sap bessengelei door het te koken en suiker toe te voegen en een deel hiervan gebruik ik (als test) voor aanmaaklimonade.

Met de rode bessen heb ik eigenlijk precies hetzelfde gedaan. Eerst tot sap verwerken (puur en ongezoet), invriezen en een ander deel koken tot gelei en limonade.

Als laatste heb ik ook nog een deel van de zwarte en rode bessen met elkaar gemengd tot een bessengelei.

De gelei is te gebruiken op brood, maar kan ook gecombineerd worden met vlees (zoals de Zweden maar al te graag doen: Köttbullar met lingonjam).

Het sap wat ik in ijsblokvormpjes heb gegoten wil ik gebruiken zoals Diana heeft gedaan. Een kan gevuld met koud water, een paar ijsblokjes van aalbessensap gecombineerd met muntblaadjes of zwarte bessen ijsblokjes gecombineerd met citroenverbana. Klinkt lekker niet?

En mocht je dit ook graag willen proberen, maar heb je nu net die bessen niet. Probeer dan gewoon eens koud water met wat plakjes aardbei of komkommer of citrusvruchten. Geeft weer eens een heel andere draai aan dat saaie water!

Terwijl dit alles staat af te koelen ruim ik nog even de rommel op want anders mag ik de keuken rose gaan verven omdat ik de vlekken niet meer weg krijg… 😉

O, en nog een “note to self”: Voortaan voordat de bessen rijp zijn een net eroverheen hangen. Ik zei dat het me niet zo uitmaakte als de vogels hier en daar een besje zouden pikken. Ik denk dat ze me gehoord hebben want ze zijn gelijk de halve struik gaan leegroven!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *