Bakken

Zalige zaterdag

Vorige week gaf ik het recept voor een lekkere, decadente chocoladetaart welke ik voor Wico’s verjaardag maakte. Iedereen vond de taart heerlijk, maar wij vonden dat het nog wel beter kon.

Zo is de taart vooral lekker direct nadat die gemaakt is en de buitenlaag maar net ‘afgekoeld’ is. Als je de taart later nog eens wil eten (de volgende dag bijvoorbeeld) haal deze dan eerst uit de koelkast zodat alles weer wat zachter kan worden.

Daarnaast vonden we beiden dat de cake zelf niet echt lekker was. Deze was vochtig genoeg, maar qua smaak was het een beetje flauw. Daarnaast is de cake volgens ons alleen lekker als deze gecombineerd wordt zoals bij deze taart, met een extra laag ‘saus’. Op zichzelf zit er niet genoeg smaak aan en is de chocoladesmaak die er aan zit nogal nep.

Dat gezegd wil ik vertellen over de volgende taart. Een taart welke ik meer dan een jaar geleden voor Wico maakte. Een soort gelijke taart, maar met een lekkerdere buitenlaag. Ook bij deze taart waren we niet tevreden over de cake, hoewel deze in combinatie met de buitenlaag natuurlijk prima smaakt.

Nigella’s ouderwetse chocoladetaart

 • 200 gram bloem
 • 200 gram kristalsuiker
 • 3/4 theelepel bakpoeder
 • 1/4 theelepel (bicarbonaat van soda) dubbelkoolzure soda
 • 200 gram roomboter
 • 40 gram cacao
 • 1,5 dl zure room
 • 2 eieren
 • 1,5 theelepel vanille-extract
 • 2 eetlepels melk
 • Snufje Zout

Voor de vulling en bovenlaag

 • 80 gram melkchocolade
 • 80 gram pure chocola
 • 75 gram roomboter
 • 1 dl zure room
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 1 eetlepel (of suikerstroop) golden syrup
 • 300 gram poedersuiker
 • 1/2 theelepel heet water

Verwarm de oven voor op 180°C

Meng de bloem, suiker, bakpoeder, zout en dubbelkoolzure soda in een kom door elkaar. Maak de boter zacht, maar laat ‘m niet smelten. Klop met een mixer de boter door het bloemmengsel. Meng in een andere kom de cacao met de zure room, eieren en vanille. De cacao blijft makkelijk plakken aan de onderkant, dus zorg dat je goed klopt zodat alles mengt.Schenk het cacaomengsel bij het bloemmengsel terwijl je goed mixt. Voeg de melk toe en mix opnieuw. Het is het handigste om hier een mixer met deeghaken te gebruiken. Verdeel het beslag over de twee vormen. Bak ze 25 – 30 minuten in de oven. Een prikker moet er schoon weer uitkomen. Laat de bodems afkoelen.

Smelt de boter met de chocola au bain marie (met een kom boven een pan met kokend water). Laat het mengsel afkoelen en meng de zure room, vanille en stroop erdoorheen. Zeef de poedersuiker en voeg geleidelijk toe aan het chocolademengsel terwijl je goed klopt. Voeg de halve theelepel heet water toe en klop opnieuw door elkaar. Je hebt nu een chocoladevulling met de dikte van iets vloeibare chocopasta.Neem een spatel of lepel en schep het mengsel op één taartbodem. Laat de randen vrij, de vulling loopt vanzelf naar de buitenkant. Leg de andere bodem erop. Neem een aantal scheppen van het chocolademengsel en verdeel het over de bovenkant. Verdeel het over de bovenkant en laat het van de taart aflopen om de zijkanten te bedekken. Ga door tot de hele taart bedekt is. Laat de taart 2 – 3 uur afkoelen en zet in de koelkast.

Beide taarten zijn erg lekker hoor, maar wij (ervaren chocolade-gebak proevers) streven naar perfectie! 😉

Probeer de recepten vooral eens zelf uit en deel ze met zoveel mogelijk mensen!

Enjoy!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *