Alledaagse dingen,  Cultuur,  Natuur

Lang weekend

Ook hier in het hoge Noorden wordt (op een of andere manier) pasen gevierd. Op donderdag sluiten bedrijven (en scholen) eerder en dan wordt je pas weer terug verwacht na tweede paasdag. Dat maakt het Zweedse weekend een extra lang weekend waardoor velen voor de laatste keer een ritje naar een ski-gebied zullen maken waar het in deze tijden heerlijk zal zijn.

De afgelopen dagen is de lente namelijk duidelijk begonnen. De zon (welke rond 5 uur wintertijd op komt) verwarmd ons dagelijks en de sneeuw is langzaam aan het verdwijnen. De eerste ganzen zijn inmiddels in Uddeholm gearriveerd en gisteren heb ik voor het eerst twee vlinders gezien terwijl ik aan het tuinieren was. Overdag ligt de temperatuur boven het vriespunt en in de zon is het al een heel stuk warmer. Gisteren ben ik zelfs een beetje verbrand terwijl ik aan het tuinieren was.

Onze paasdagen hebben wij vooral niet te veel gedaan: Een (Hollands) ontbijt op bed en de dag er na een ontbijt in het zonnetje, een paar uur in de tuin gewerkt, een hele dag op de veranda in het zonnetje doorgebracht, onverwachts bezoek (en brandhout) krijgen terwijl we beiden nog in pyama staan. Niet veel interessants dus, maar wel heerlijk lui en genieten.

Ik zeg trouwens ‘Hollands ontbijt’ omdat het in Zweden geen gewoonte is een paasontbijt te nuttigen. Hier is het een gewoonte om samen met familie te dineren. Dit diner ziet er grotendeels hetzelfde uit als het kerstdiner. Natuurlijk krijgen de kinderen hier ook een groot kartonnen ei welke gevuld is met snoepgoed (dit hoeven geen paaseitjes oid. te zijn!) en de Zweden hebben nog wat meer vreemde tradities tijdens pasen, maar hiervoor verwijs ik naar een post van vorig jaar.

We hopen dat jullie ook allemaal een fijn paasfeest hebben kunnen vieren!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *