Bakken,  Cultuur,  Integreren

Wafeldag

Vandaag, negen maanden voor kerstmis, is het hier in Zweden “nationale wafeldag”. Dit betekend dat het merendeel van de Zweden wafels zullen eten (met slagroom en jam wel te verstaan!).

Op deze dag wordt de aankondiging van de geboorte van Jezus gevierd, hoewel het merendeel van de bevolking dit misschien niet eens weet hoor!. Vroeger werd deze dag Vårufrudagen genoemd en dit is uiteindelijk verbasterd naar “våfeldagen”.

Dus zoals een goeie ‘integrant’ behoort te doen, ben ik vandaag moedig begonnen met het bakken van wafels. In de kelder vonden wij namelijk een gietijzeren wafelijzer wat mooi op de houtoven paste.

Eenmaal een eenvoudig recept gevonden en de mix in elkaar gezet te hebben, begon ik met het bakken. De eerste wafel was voor een helft goed gelukt en ik kon begrijpen waarom de Zweden zo groot fan zijn van dit gerecht. Maar de rest van de wafels mislukten keer op keer omdat dit ouderwetse apparaat misschien toch niet zonder reden in de kelder achter gelaten was.

Voor mij dus geen wafeldag meer. Ik laat het wel bij de kanelbullar (welke ik vandaag af heb kunnen maken na het missende ingredient gekocht te hebben) en stroopwafels (welke een andere keer gemaakt kunnen worden omdat er nog steeds een ingredient miste!).

Maar ik wens ieder ander een hele fijne wafeldag toe!! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *