Gezonderdag

Gezonderdag

Aardperen zijn tegenwoordig een ‘vergeten groente’, maar gelukkig is er hierom weer wat extra aandacht voor deze knolletjes.

Aardpeer of Topinamboer is nauw verwant met de zonnebloem. Deze knolgroente komt al eeuwen voor in onze contreien en werd al begin zeventiende eeuw gekweekt in Frankrijk. Geleidelijk aan werd hij op onze tafels verdrongen door de aardappel. Nu de zonnebloem onze aandacht heeft, wordt tijd omiets over deze lekkere Helianthussoort te vertellen. Een vergeten groente die weer volop in de belangstelling staat. De aardpeer is een hoge winterharde vaste plant, die de neiging heeft te woekeren. Prima geschikt voor dat ongebruikte hoekje van de tuin. De knollen die we bij de groenteboer kopen, zijn geschikt om uit te planten. Natuurlijk zijn ze ook te bestellen als plantgoed bij diverse bedrijven. De teelt is dezelfde als die van de aardappelen, alleen lijkt het loof op dat van de zonnebloemen, groeit het tot 2,5 m hoog en zijn de knollen vaster met elkaar vergroeid dan de aardappelen. De knollen ter grootte van een kippenei worden tussen begin en einde voorjaar op 10- 15 cm diepte,30 cm uit elkaar in de grond gestopt. De officiële kweker verwijdert de bloemknoppen meteen na verschijning. De knollen worden gerooid van en de herfst tot midden winter en kunnen vijf maanden in een koele kelderkast in zand bewaard worden. In het voorjaar lopen de achter gebleven knollen weer uit. In mijn oude tuin in Schagerbrug kreeg ik wel 40 knollen aan 1 plant . Overigens liet ik de bloemen er grotendeels aan, ze stonden zo mooi tegen mijn houten schuur aan. De aardpeer is zondermeer een gezonde groente, weinig nitraten, veel eiwit. Een bijzondere eigenschap is dat ze geen glucose bevatten maar een fructose opgebouwde suiker: ‘inuline‘. Zodoende zijn ze bijzonder geschikt als groente voor diabetici. Helaas zijn er mensen die last van gasvorming in dedarmen krijgen. Uitproberen dus. In de kruidenmedicatie staat de aardpeer bekend alsgunstig bij reuma, jicht en verstopping. De lichtzoete, volle en aardse smaak van de aardpeer past goed in stoofpotten en bij wild, schaal en schelpdieren. De schil is perfect eetbaar en moet enkel worden gewassen en wat schoongeboend. Oude knollen die geschild dienen te worden meteen in water met citroensap of azijn leggen want zij verkleuren snel Typisch voor topinamboers is het rokerige en wat artisjokachtige aroma dat tijdens het bereiden ontstaat. Vandaar wellicht hun Engelse naam: ‘Jerusalem Artichokes ‘.

  • Stoelgangbevorderend (laxativa)
  • Galstimulerend (cholagoga)
  • Vochtafdrijvend (diuretica)
  • Verteringsbevorderend (digestiva)
  • Zaadbevorderend (spermatogenic)
  • Libidostimulerend (afrodisiaca)

Het is een goede bron van koolhydraten voor diabeten. Het hongergevoel blijft langer uit, omdat het de bloedsuikerspiegel niet verhoogd. Verder heeft deze groente een weldadig effect op reuma en jicht. Tenslotte kan het meel gebruikt worden voor mensen met een allergie tegen tarwe of andere granen. Het is echter vooral omwille van de inuline dat de aardpeer zo geroemd wordt.
Salade van aardpeer en veldsla

In dit recept gebruik je aardperen rauw.

150 g aardpeer 100 g veldsla 2 eetlepels pompoenpitten saus: 3 eetlepels koudgeperste zonnebloemolie 1 koffielepel sojasaus 1 eetlepel citroensap gehakte peterselie

Maak een sausje door alle ingrediënten te mengen. Rooster de pompoenpitten in een droge pan. Schrob de aardperen schoon en rasp ze grof. Meng er het sausje doorheen en schep ze op een bedje van veldsla. Garneer met pompoenpitten.

Aardperensoep met hazelnoten

30 g boter 2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 ui, fijngehakt 500 g aardpeer, geschild en in stukjes gesneden 250 g aardappels, geschild en in stukjes gesneden blaadjes van een handvol tijm 1 l groentebouillon 150 ml slagroom zout en peper 200 g hazelnoten, geroosterd in een droge pan en grof gehakt

Smelt de boter in een grote pan en bak er langzaam de knoflook, ui, aardpeer, aardappelen en tijm in. Voeg de bouillon toe en kook cca 30 min. Pureer en voeg slagroom toe. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met hazelnoten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *