In de keuken

Ravioli stap voor stap

Ravioli is heel eenvoudig te maken, maar vereist een aantal voorbereidingen en tijd.

Maak het deeg naar keuze. Zoek op internet een goed recept (waarin altijd vermeld staat dat men speciale bloem nodig heeft blablabla) of gebruik het volgende. 100gram gewone bloem, 1 ei eventueel wat olijfolie. Wil je het liever glutenvrij of vegan dan is de bloem te vervangen voor een glutenvrije mix en het ei is te vervangen door ongeveer een eetlepel water. Het deeg moet goed kneedbaar zijn en niet te plakkerig. Kneed het goed door en laat het vervolgens een half uur rusten in de koelkast.

Kies waarmee je de ravioli wil vullen. Bijna alles is mogelijk! Denk hierbij aan kaas, ricotta, geitenkaas, spinazie, zongedroogde tomaatjes, pompoen, vleeswaren, paddestoelen. Vaak wordt er een combinatie gemaakt van meerdere ingredienten: spinazie-ricotta bijvoorbeeld.

Dit keer heb ik twee verschillende mixen gemaakt omdat ik toevallig veel verse geitenkaas in huis had. Teveel voor mij alleen, als ik ravioli zou maken, kon ik het invriezen. Dus koos ik voor een mengsel van zongedroogde tomaatjes (laten wellen tot ze zacht zijn, alle vocht eruit knijpen, vermalen en door de rest van de ingredienten roeren), verse geitenkaas en creme fraiche. En het andere mengsel bestond uit opgebakken paddestoelen in een gefruit uitje (af laten koelen, fijn malen en door de rest van de ingredienten roeren), verse geitenkaas en creme fraiche. Beide mengels kunnen met kruiden op smaak gebracht worden. En volgende keer zou ik geen creme fraiche toevoegen want hier wordt het te vloeibaar van. Een betere oplossing zou ricotta zijn, of gewoon alleen de geitenkaas.

Rol het deeg zo dun mogelijk uit. Steek met een glas rondjes uit het deeg. Schep een theelepeltje vulling in het midden, maak de buitenkant van het deeg nat en vouw het dubbel. druk met een vork het deeg goed dicht of gebruik een knijpertje zoals op de foto (wat ik ooit van mijn moeder heb gekregen) ideaal!

Als alle raviolis klaar zijn, breng je een pan met water aan de kook. Laat stuk voor stuk de raviolis in het water zakken en kook ze ongeveer 7 minuten. Wil je een deel bewaren voor later, kook ze dan 3 minuten. Laat ze afkoelen en doe ze in de vriezer (met bakpapier er tussen zodat ze niet aan elkaar kleven).

Serveer de ravioli naar keus. Alles is mogelijk. Er kan een saus bij gemaakt worden, wat ik heel overbodig vind, dus leg ik ze op een bedje van sla met eventueel nog een drupje olijfolie of wat peper en zout. Wat tomaatjes er bij en klaar!

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *