Alledaagse dingen,  Haken,  In de keuken,  Moestuin

Writers block

Dankzij de berichten welke ik eerder al geschreven had, viel het niet zo op. Afgelopen week heb ik namelijk geen enkel bericht gepost. Writersblock? Misschien, maar dit betekend niet dat ik afgelopen week stilgezeten heb. Hier volgt dus even een update van het reilen en zeilen in huize ‘de Leeuw’.

Buiten ligt nog steeds een goeie laag sneeuw en hoewel het merendeel van de dagen de zon scheen, heeft het ook een dag gesneeuwd. Hopelijk is dit echt de laatste keer geweest. Het weerbericht beloofd ons warmere dagen wat vandaag al te voelen is. De temperatuur ligt boven het vriespunt (0-1 graden Celsius) en de zon is heerlijk warm. De katten genieten hierĀ uitgebreid van en zijn zoveel mogelijk buiten.

Binnen heb ik al een boel voorgezaaid en gisteren kwamen de eerste plantjes al boven de aarde uit (sla, spinazie, kool, Chinese kool). De rest van de plantjes laat nog op zich wachten en een deel ga ik komende week nog inzaaien. Ook staan er in de keuken allerlei glaasjes met zaden die nog moeten kiemen en ook de zaden die we gevangen hebben van vorig jaar liggen hier en daar.

Veel creatiefs heb ik afgelopen week niet gedaan. Mijn nieuwste project (wat ik vorige week begon) ligt geduldig op mijn aandacht te wachten. Wel ben ik een tijd bezig geweest met het maken van een fotokalender. Deze ben ik gaan maken als kado voor mijn ouders, met de mooiste foto’s van 2012. Ik hoop het resultaat nog eens op deze blog te kunnen plaatsen. Ook heb ik tijdens de les (op school) een portret getekend. Gewoon uit mijn hoofd, dus niet van een bestaand persoon, maar meer om te oefenen. Met potlood ontstaan uit een paar krabbeltjes. De krabbeltjes veranderden in een oog en zo ben ik verder gaan tekenen. En toen een dag later bleek dat het gezicht niet echt vorlijk was, ben ik het een glimlach gaan geven. Verder dan het tekenen tijdens de les ben ik deze week dus niet gekomen.

Op woensdag werd ik verrast door een verjaardagspakketje gevuld met allerlei leuke dingetjes. Een vrolijk schort, servetjes, een spiegeltje, cupcakevormpjes, leuke wolletjes en een boek over plantaardig verven. Iets wat ik graag nog eens wil doen. Gewoon omdat ik het interessant vind hoe men dit vroeger deed. Ik vond een winkel waar zaden voor deze planten speciaal te koop aangeboden worden, dus als de moestuin eenmaal goed loopt, kan ik me altijd daar nog mee bezig houden. leuk! Bedankt S. en A.!!

Vorig weekend heb ik mijn haar nog eens bijgeknipt en zijn we vervolgens gezellig een avondje naar Karlstad geweest. Onderweg heb ik nog wat mooie plaatjes geschoten van de omgeving.

Met het zonnige weer, leek het toch echt al voorjaar te zijn (en vanaf de 21e is dat het natuurlijk ook). Daarom heb ik wat mooie takken binnen gehaald en versierd net zoals op de veranda. Dat maakt het weer wat gezelliger binnen.

Om het voorjaarsgevoel nog wat aan te wakkeren heb ik mijn laatste restje ingevroren rabarber uit de vriezer gehaald. Ik bedacht een recept voor rabarber-frambozen (waarvan ik nog een vriezer vol heb) muffins en heb deze in een glutenvrije en een normale versie gemaakt. Beiden zijn goed gelukt. Maar omdat ik nog een boel rabarber over had, heb ik ook gelijk twee taartjes gemaakt. Beide taartjes zijn gemaakt van het appeltaartdeeg naar het recept van Jamie Oliver en de vulling bestaat uit rabarber, framboos, zo min mogelijk suiker. Het ziet er allemaal lekker uit!

Het bleef deze week niet alleen bij bakken, want ik heb me ook weer gewaagd aan het maken van ravioli. Dit keer maakte ik het deeg van 100g glutenvrije bloem, 1 el olijfolie en water. Het was prima gelukt en niet anders dan normaal deeg alleen dan wat vriendelijker voor mij. Ik maakte twee verschillende vullingen. De eerste bestond uit creme fraiche, verse geitenkaas en zongedroogde tomaatjes (zelf gedroogd) en de andere versie bestond uit creme fraiche, verse geitenkaas en paddenstoelen. Beide vullingen smaakten goed en het fabriceren van de raviolis ging dit keer veel makkelijker!

Een andere culinaire ontdekking van de afgelopen week was de aardpeer. Voor het eerst kwam ik deze knolletjes tegen in de supermarkt en natuurlijk wilde ik ze maar watgraag proberen. Rauw hebben ze een zelfde structuur als radijs en qua smaak is het heel zacht. Nu had ik een paar knolletjes met een uitlopertje er aan. Deze ga ik zo snel mogelijk (als de vorst uit de grond is) planten. Dan zullen ze namelijk (net als bij aardappel) gewoon verder groeien en aan het eind van de zomer kan ik dan nog meer knolletjes rooien. Hoop ik!

Het laatste culinaire avontuur van deze week, ben ik vandaag aangegaan. Omdat ik ontdekte dat mijn verse gist nodig gebruikt moest worden, ben ik kanelbullar gaan maken en Hollandse stroopwafels. Op deze manier kon ik alle gist opgebruiken dus het paste precies. Eerst maakte ik het deeg voor kanelbullar en vervolgens de stroopwafels. Beiden heb ik in het zonnetje gezet om te rijzen en toen kwam ik er achter dat ik niet verder kon met de bereiding. Blijkt dat een van de nodige ingredienten op is en gaan de deegmengsels maar gewoon de koelkast in. Morgen maak ik ze af en dan heb ik weer wat lekkers in huis voor eventuele gasten. Vooral de stroopwafels zullen wel even spannend zijn om te maken. Zonder stroopwafelijzer zal het wel even improviseren worden, maar ik hou nu eenmaal van uitdagingen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *