Bakken

Zalige zaterdag

Misschien wel een van de laatste posts over Hollandse koeken, want ik zou bijna geen recepten meer weten.

Stroopkoeken

  • 150 gram bloem
  • 75 gram rietsuiker
  • 110 gram boter

Voor de stroopvulling

  • 250 gram golden syrup
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 40 gram boter
  • 1 theelepel kaneel

Zeef de bloem in een kom. Voeg de suiker toe en roer door elkaar. Snij de boter in blokjes. Voeg toe aan het bloemmengsel en kneed met je handen tot een samenhangend deeg. Pak het deeg in met plastic folie en leg voor 1 uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160°C.

Bestrooi een werkblad en een deegroller met bloem en rol het deeg uit (tot ongeveer de dikte van een euromunt). Haal er met een steker ronde koekjes uit. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes voor 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de koekjes uit de oven, laat ze 10 minuten afkoelen. Trek ze vervolgens voorzichtig van het bakpapier af en laat ze verder afkoelen. Giet de stroop in een steelpannetje. Als je een lepel eerst onder heet water houdt (wel afdrogen daarna) is de stroop makkelijker te scheppen. Verwarm voor twee minuten op laag vuur. Voeg de boter, suiker en de kaneel toe. Roer door elkaar en laat zachtjes smelten. Laat 5 minuten zachtjes koken terwijl je roert.

Haal de pan van het vuur en laat 10 minuten afkoelen. De stroop dikt in als hij afkoelt. Als de stroop te hard is, kun je hem opnieuw even verwarmen om het smeren makkelijker te maken. Besmeer een koekje met stroop. Leg er een ander koekje bovenop en laat afkoelen.

Voor plaatjes bij de beschrijving, kijk hier op de geweldige site van Yummy in my tummy!

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *