Inmaken

Boeren-yoghurt

Na een heerlijke Hollandse wintermaaltijd (hutsspot met klapstuk), leek het me lekker om ook eens een goed toetje te maken.

Af en toe hebben we Griekse yoghurt in huis en op dit moment kwam dat goed uit. Ik bedacht me namelijk dat ik nog een heleboel lekkere jammetjes in de voorraadkast had staan waarmee ik uitstekend een ‘boeren-yoghurt’ kon maken.

Boeren yoghurt is niets anders dan goeie ambachtelijke yoghurt met een vruchtensaus erdoorheen welke in de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar zijn. Wat dat betreft is Zweden absoluut geen toetjes-land zoals Nederland (zelfs mijn Duitste klasgenoot begon pas watertandend te vertellen over de Nederlandse vla en pudding!). Hier in Zweden, moet je gewoon zelf creatief zijn met toetjes (ook de pudding willen we nog eens zelf maken, maar vla? Ik moet zeggen dat ik daarvoor een keertje vanillesaus heb gemengd met slagroom en dat dit ook erg goed smaakte!).

Na het bewonderen van de hoeveelheid jampotten, in alle soorten en maten met vele verschillende smaken en kleuren, koos ik voor een klein potje met een bijzondere smaakcombinatie: Rabarber-aardbei-lavendel. Dit kleine potje jam was precies genoeg voor een kommetje boeren-yoghurt en het smaakte ook nog eens heerlijk! Niets lekkerder dan zelfgemaakte jam!

Terwijl ik genoot van de jam en de yoghurt besefte ik dat ik eigenlijk al een beetje verlang naar de zomer. Vooral naar de tijd waarin ik nieuwe jammetjes kan maken eigenlijk. De warmte, de zon, de geuren, de zoetigheid, de schemernachten, uren in de moestuin zwoegen, het gras onder mijn blote voeten…

Ik denk dat ik tegen die tijd toch eens ga kijken hoe en waar ik aan pruimen kan komen. Het liefst heb ik in de toekomst een pruimenboompje in onze tuin staan, maar of die hier groeit is nog de vraag. In de winkels zie ik ze in ieder geval niet zo vaak helaas. En juist nu ik nog maar 1 klein potje met gele pruimenjam uit Nederland heb staan!

Deze jam heb ik nog in Nederland gemaakt met de pruimen uit een ‘s-Gravenzandse tuin. En ik kan met overtuiging zeggen dat dit een van de lekkerste jammetjes is die ik ooit heb gemaakt!

Gele pruimenjam

  • gele pruimen
  • suiker
  • geleermiddel
  • kaneel
  • sinaasappel sap en rasp of citroen
  • eventueel een kruidnageltje voor wie van experimenteren houdt.

Omdat ik deze jam zelf bij elkaar heb verzonnen zijn er geen vaste hoeveelheden. Wel heeft het geleermiddel vaak een gebruiksaanwijzing welke als leidraad gebruikt kan worden (verhouding hoeveelheid suiker en fruit en geleermiddel).

Was de pruimen, haal viezigheid en steeltjes er tussenuit en snij doormidden om de pit eruit te halen. Doe vervolgens in een pan met een bodem water en sinaasappelsap van ongeveer 1 sinaasappel (op de gok). Laat het geheel koken tot het fruit goed zacht. Zeef het mengsel (laat het eventueel eerst wat afkoelen) en breng het vervolgens op smaak met (gelei)suiker, kaneel en eventueel sinaasappel rasp. Blijf geregeld proeven en wees niet bang om te experimenteren.

Als de smaken bevallen, bereid je de jam volgens aanwijzingen van het geleermiddel (of in geval van geleisuiker zoals het daar beschreven staat).

Giet de jam in gesterriliseerde jampotten en plak er een label op met datum en inhoud erop geschreven. Als je de jam donker en koel bewaard is deze lange tijd houdbaar. Ik heb hier nog een potje uit 2011 staan.

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *