Bakken

Zalige zaterdag

Een paar weken (dagen of soms zelfs maanden) voordat ik jarig ben, begin ik met fantaseren over mijn verjaardagsgebak. Ik bedenk dan wat ik zou kunnen bakken en vooral nu ik hier woon bedenk ik me ook wat ik graag aan anderen zou willen laten proeven. En hoe leuk ze er ook uit zien, ik ben dan niet bezig met het ontwerpen van een of ander kapsel met marsepein. Nee ik wil een authentiek recept waarbij niet het uiterlijk, maar de smaak het belangrijkst is.

Vorig jaar maakte ik Bosche bollen. Dit jaar ben ik er nog niet helemaal uit.

Juist nu we in Zweden wonen, vind ik het extra leuk om iets Hollands te maken. Niet alleen vanwege het verlangen naar Hollands gebak (wat er gelukkig niet echt is), maar ook omdat het Zweedse gebak niet altijd zo smakelijk (lees: te kanen) is.

Ook dit jaar ben ik op zoek naar lekkere Hollandse gebak-recepten. Maar ik moet zeggen dat ik erg kritisch ben.

Terwijl ik zocht naar een recept om koekjes te bakken, moest ik denken aan de ‘triple chocolate cookies’ die ik maakte met het recept van Nigella Lawson. Erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar, maar niet Nederlands!

Vervolgens kwam ik op mijn lijst terecht welke ik vorig jaar opstelde toen ik met hetzelfde dilemma zat als nu. Ik maakte een lijst met alle lekkere dingen die ik hier in Zweden niet kon vinden. En terwijl ik het teruglas, heb ik gelijk de lijst een beetje bijgesteld. Dingen die we niet missen (of al hebben) weggehaald of doorgestreept en nog wat kleine dingen toegevoegd.

Ondertussen bedacht ik me ineens hoe leuk het zou zijn om krakelingen of bokkepootjes te maken. Nou ja, echt leuk? Dat weet ik nog niet, eerst de recepten eens doorlezen. Maar voor wie niet op mijn mening kan wachten hier alvast het recept.

Krakelingen

 • 250 gram bladerdeeg (zelf maken mag ook, maar dat is een verschrikking!)
 •  eierdooier
 • 30 gram basterdsuiker

Rol het deeg uit met een deegroller tot een dunne lap. Snijd repen uit het deeg van ongeveer 2 cm breed en 30 cm lang. Draai van de repen dichte spiralen. Vorm van elke reep een krakeling. Druk de uiteinden goed op elkaar. Verwarm de oven voor op 210 graden. Leg de krakelingen op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk elke krakeling met losgeklopt eigeel. Bestrooi de krakelingen met basterdsuiker. Bak de krakelingen in 10 tot 12 minuten goudbruin. Laat ze op een rooster afkoelen en vergeet ze niet te delen! 😉

Van de Bokkepootjes kan ik me niet heugen wanneer ik die voor het laatst op heb. Waarschijnlijk zo’n tien jaar geleden (langer al!) toen ik nog bij mijn ouders woonde. Dat maakt het des te leuker om ze een keertje te maken, niet?

 • 8 eiwitten
 • 350 gr suiker
 • 500 gr gemalen amandelen
 • rasp van 1 citroen
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel vanille essence + een paar druppels
 • 1 reep goede chocolade
 • 50 gr boter
 • 100 gr poedersuiker
Bedek een bakplaat met bakpapier.
Sla de eiwitten stijf met de suiker, en voeg dan de gemalen amandelen, citroenrasp, kaneel en vanile essence toe.
Doe het mengsel in een spuitzak met een grote spuitmond (of een boterhamzakje met een hoekje eraf geknipt) en spuit koekjes van ongeveer 7 cm lang op het bakblik. Laat ze een paar uur drogen.
Verwarm de oven voor op 160 graden C.
Zet de bakplaat met koekjes in het midden van de voorverwarmde oven en bak de koekjes in ongeveer 15-20 minuten gaar, maar laat ze niet bruin worden. Laat afkoelen.
Maak een roomglazuur door de boter en poedersuiker te mixen en een druppel vanille essence toe te voegen.
Smelt de chocolade in een kom boven een pan met kokend water.
Om de koekjes samen te stellen smeer je de onderkant van een koekje in met roomglazuur en plak je er een ander koekje tegenaan. Dip beide uiteinden in de gesmolten chocola en laat afkoelen.
Enjoy!

4 Comments

 • els

  hallo even een idee betreffende je gebak nu je in zweden woont ik kom ook altijd in zweden en dan plukken we zelf lingons dus ik bak een appeltaart echt hollands met appel en rozijnen en kaneel en ook nog lingons erbij verrukkelijk hoor probeer het maar eens je zal verstelt staan dus half hollands en een beetje zweeds erbij.succes groetjes els.

 • els

  hallo even een idee betreffende je gebak, ik bak altijd een appeltaart met appels en rozijnen en kanaeel en suiker en extra lingons erbij dus half hollands en half zweeds erg lekker dus proberen maar succes gr. els

 • els

  hallo even een idee betreffende je gebak voor je verjaardag bak een appeltaart met appels en rozijnen kaneel en suiker en als extra lingons erbij erg lekker je zal verstelt er van staan ik doe het ook altijd en de familie vind het erg lekker want hier in nederland hebben we geen lingons dus proberen maar. gr. els

 • maaike

  Ha Els,
  bedankt voor je goeie idee!
  Ik heb hier nog een boel appels (uit eigen tuin) en ook nog een pot met zelfgemaakte ‘rå rörda lingon’. Dat is vergelijkbaar met lingonsylt (jam), maar dan rauw en veel lekkerder (ook omdat het zelf gemaakt is)!! Een goed idee om deze te mengen met appel, kaneel en rozijnen!
  Ik hou je suggestie in gedachten!
  En natuurlijk bedankt voor je bericht!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *