Bakken

Zalige zaterdag

Net als vorige week had ik ook vandaag geen speciaal recept om met jullie te delen. Ik heb er even over gedacht welk recept ik nog niet gedeeld had, en dat is een bosbessencake. Deze cake heb ik zelf nog niet gebakken, maar ik kan me voorstellen hoe die smaakt. Dit is een soort cake die hier overal verkrijgbaar is (aangezien de bessen dat ook zijn!) en ook geregeld door mensen gekocht of gemaakt wordt. DSC_0170En er kan natuurlijk gevarieerd worden met fruit zodat bij elk seizoen een passende cake ontstaat.

Het originele recept voor deze taart komt van de website Joy of baking, maar ik heb het van deze site afgehaald. Ook de foto’s zijn door de eigenaar van deze blog gemaakt. Ziet er lekker uit he!

Het is een taart die bestaat uit een cakelaag, een bosbessenlaag en een kruimellaag. Je zou voor deze taart bevroren bosbessen kunnen gebruiken, maar ontdooi ze dan niet voordat je ze gebruikt. Deze taart is warm het lekkerst. Het liefst serveren de Zweden hier nog vanillesaus bij en zo hebben wij het ook de eerste keer geproefd. Best lekker!

BosbessencakeBosbessencake

Ingrediënten

Voor de kruimellaag

 • 45 gram bloem
 • 40 gram rietsuiker
 • 2 eetlepels vanillesuiker
 • 0,5 theelepel kaneel
 • 60 gram, koud boter

Voor de cake

 • 140 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 60 gram, op kamertemperatuur boter
 • 100 gram kristalsuiker
 • 1 ei
 • 0,5 theelepel vanille extract
 • 80 ml melk
 • 300 gram bosbessen

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C

Bekleed de onderkant van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in. Maak eerst de kruimellaag. Snij de boter in blokjes. Meng in een kom de bloem, suiker en kaneel en voeg de boter toe. Wrijf de boter met je vingers in het bloemmengsel totdat je kruimels krijgt (ongeveer de grootte van broodkruimels). Zet de kruimelmix in de koelkast terwijl je de cake maakt. Maak de cake. Meng de bloem met het bakpoeder en zet apart. Klop de boter met een elektrische mixer romig. Voeg de suiker toe en klop totdat je een licht botermengsel hebt. Voeg de vanille en het ei toe en mix tot een geheel. Voeg om en om het bloemmengsel en de melk toe. Roer totdat het beslag een geheel vormt en stop dan meteen met roeren (dit voorkomt dat de cake taai wordt). Schep het beslag in de taartvorm. Verdeel de (gewassen) bosbessen over het beslag. Bestrooi met de kruimellaag. Zet de taart in de oven en bak voor 45 – 50 minuten of totdat een prikker er schoon weer uitkomt. Ik heb mijn taart wat langer gebakken (55 minuten), maar dat hangt van je oven af. Laat de taart iets afkoelen, haal uit de vorm en serveer!

Enjoy!

DSC_0293

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *