In de keuken

Zalige zaterdag

In de adventperiode en tijdens kerst drinkt men geregeld glögg. Een kruidige drank (met of zonder alcohol) waar men het liefst nog wat amandelen en rozijnen in doet. Ik wil jullie deze lekkere, verwarmende drank niet onthouden (alhoewel die notenzooi er van mij niet in hoeft) dus heb ik een recept opgezocht.

Heerlijk om je koude knuistjes aan te warmen als je door de sneeuw hebt gelopen (of zoals ik, net twee manden hout hebt moeten halen om het huis warm te houden).

Hier is de drank in flessen verkrijgbaar en zelfs in allerlei speciale edities met bijvoorbeeld bosvruchten erdoor verwerkt. Ook het alcohol gehalte kan verschillen en ik moet toegeven dat ik de alcoholvrije (of met maar 2 procent) variant het lekkerste vind.

Hieronder twee verschillende recepten

Glögg

 • 1 flesje volle rode wijn
 • 2 dl. cognac, sinaasappellikeur of jenever
 • optioneel: 1/2 flesje portwijn
 • 2 kaneelstokjes
 • 4 kruidnagels
 • schil van 1/2 sinaasappel (alleen het oranje)
 • 1 plakje verse gember
 • 10-12 kardamompeultjes
 • optioneel: 1 steranijs
 • (riet)suiker naar smaak

De eerste opwarming van de glögg met de kruiden kun je het beste in de ochtend doen zodat de kruiden alle tijd hebben om hun smaak aan de wijn af te geven. Heb je niet zoveel tijd, dan wel een uurtje laten staan en in de tussentijd de glögg zachtjes een paar keer opwarmen (niet te heet) om het proces te versnellen.

De wijn (en ev. portwijn) met de kruiden heel langzaam en voorzichtig opwarmen en dan wegzetten voor minimaal 4 uur. Daarna de glögg door een zeef gieten en de glögg voorzichtig opwarmen en de sterke drank en suiker toevoegen naar smaak (hoe sterker de glögg qua alcohol hoe zoeter die mag zijn om de balans erin te houden). De glögg gloeiend heet in kleine kopjes gieten en serveren

glögg (recept 2)

 • 2 flessen rode wijn
 • 50 gr gedroogde sinaasappelschil
 • 50 gr kaneelstokjes
 • 20 hele kardemomzaden
 • 25 hele kruidnagels
 • 500 gr gepelde amandelen
 • 500 gr rozijnen
 • 500 gr suiker(klontjes)
 • 150 ml brandy
Giet de wijn in een grote pan. Breng aan de kook op middelmatig vuur. Verpak de sinaasappelschil, kaneelstokjes, kardemom, en kruidnagels in een kaasdoek, bind af met een stukje touw en leg dit in de pan. Laat het 15 minuten koken en roer af en toe. Roer de amandelen en rozijnen erdoor en lat het nogmaals 15 minuten koken. Zet het vuur uit.
Leg een rooster op de pan en leg hierop de suikerklontjes. Giet hier voorzichtig de brandy overheen en zorg ervoor dat alle suikerklontjes de brandy volledig hebben opgenomen. Steek de suiker aan met een lucifer en laat het branden. Als de suiker gesmolten is, dek de pan dan af met een deksel om het vuur te doven.
Roer goed en haal de kruidenzak eruit. Serveer het heet in een beker met wat amandelen en rozijnen.
Natuurlijk worden de albekende peperkoekjes bij de glögg gegeten, maar in ons geval is dat vandaag gewoon een brok speculaas van een grote pop die we nog hadden liggen.
Enjoy!

 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *