In de keuken

Zalige zaterdag

Een van de vele gerechten welke gegeten moet worden met kerst is risgrynsgröt of wel rijstepap. Rondkorrelige rijst welke eerst gekookt wordt in water, vervolgens in melk en waaraan uiteindelijk kaneel en en klontje roomboter toegevoegd wordt.

Deze pap wordt het hele jaar door gegeten, maar speciaal met kerst (op kerstavond) moet dit gemaakt worden zodat er een bordje klaargezet kan worden voor de huiskabouter. Deze kabouter zou het hele jaar waken over het huis (en eventueel land en vee) in ruil voor een bordje pap.

Voordat de pap gegeten wordt, verstopt met een amandel in de pap. De persoon die deze vind zal het komende jaar trouwen.

Vooral met het winterse weer is een bordje pap best eens lekker, dus voor vandaag (en rond deze tijd) speciaal het recept.

Rizgrynsgröt

  • 1,5 dl rondkorrelige rijst
  • 3 dl water
  • 6 dl melk
  • snufje zout
  • klontje boter

kook de rijst, water, boter en zout 10 minuten. Voeg de melk toe en wees nu voorzichtiger zodat het niet gaan aanbranden. Roer geregeld in de pan en zet op een laag vuur. Laat de pap ongeveer een half uur zachtjes koken en zwellen met de deksel op de pan.

Eet de pap met wat kaneel erover en vergeet niet een bordje voor de huis-kabouter buiten te zetten!

En mocht je nog pap overhebben. Maak er dan een bijzonder lekker nagerecht van ‘riz a la Malta’ door het te mengen met geklopte slagroom,, vanillesuiker (eventueel mandarijnpartjes) en bij het opscheppen een kloddertje jam of kersen in saus. Dit wordt geregeld gedaan door de Zweden op 2e kerstdag.

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *