Bakken

Zalige zaterdag

Voornamelijk op de 13, maar ook rond die tijd, worden Lussekatter gegeten. Dit zijn broodjes die speciaal worden gebakken voor het st. Lucia feest.

Om nou te zeggen dat ze zalig zijn, vind ik wel heel erg overdreven. Ik plaats ze dan ook vooral omdat het typisch Zweeds is en past bij deze periode.

Het bijzondere aan deze broodjes is dat er gebruik gemaakt wordt van saffraan. Een ingredient waar de Zweden waarde aan hechten, omdat het peperduur is, terwijl ik me niet kan herinneren dat ik ooit een Hollands recept heb gevonden met dit ingredient. Qua smaak vind ik het dan ook niet echt geweldig. En waarschijnlijk de Nederlanders (in de vOC-tijd) ook niet: Die waren misschien meer met peper bezig. 😉

Lussekatter

  • 200 gr boter
  • 5 dl melk
  • 50 gr gist (of 20 gr. instant)
  • 1 gr saffraan
  • 0,5 tl zout
  • 1,5 dl suiker
  • 1 stuks ei
  • 17 dl bloem (witte) = ca. 1 kg
  • 1 handje rozijnen (garnering)
  • 1 stuks losgeklopt ei (garnering)

Dit recept is voor ongeveer 40 stuks.

Smelt de boter. Voeg melk toe en verwarm tot handwarm (37°C). Los de verse gist op in wat van de melk. Indien je geen verse gist maar instant gist gebruikt, laat het oplossen in de melk achterwege en meng de instant gist in plaats daarvan met de bloem. Plet de saffraan in een vijzel, of los op in de melk. Vermeng melk, gist, saffraan, zout, suiker en geklopt ei met het meeste van de bloem. Bewerk het deeg tot het van de kom loslaat, voeg meer bloem toe indien nodig. Strooi wat bloem over het deeg en bedek het met een schone doek. Laat het rijzen tot twee keer de grootte (ongeveer 45 minuten). Kneed het deeg licht door op een met bloem bestoven werkvlak. Het moet een licht, plooibaar en vrij los deeg zijn. Verdeel het in twee. Maak van elk deel 20 vingerdikke rolletjes van zo’n 20 cm lang, en vorm hiervan S-vormige broodjes. Leg ze op bakpapier op de bakplaat en laat ze 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk de broodjes met geklopt ei en garneer met een rozijn in de opgerolde randen. Bak de broodjes gedurende 6-10 minuten midden in de oven.

De meest gebruikte vorm is de s, maar er zijn ook vele andere vormen om de broodjes in te bakken (zie plaatje).

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *