Cultuur

Lucia

Vandaag is voor de Zweden een bijzondere dag. Het is vandaag st.Lucia.

Vanmorgen ben ik met SFI (Zweedse les) naar het Äbc in Hagfors gegaan en heb ik daar kunnen meemaken hoe men Lucia viert op een school. Het kwam er op neer dat een groep leerlingen (voornamelijk meisjes) in witte gewaden al zingend door de gang liepen. Allen hadden een brandende kaars in hun hand behalve ‘Lucia’ wie een krans met brandende kaarsen op haar hoofd had.

Meer uitleg heb ik vorig jaar al een keer gegeven dus laat ik het vandaag bij een uitzending van de viering in Uppsala. Ik hoop dat het vanuit Nederland bekeken kan worden. En voor de Abba-fans: De begeleider van de (beroemde Zweedse) zangeres aan de piano is Benny.

Hieronder een youtube filmpje van het lied wat ik tot nu toe het mooist vind.

‘s Avonds ben ik nog naar een viering geweest in de kerk van Hagfors. Wat mij opviel is dat het vergelijkbaar is met een optreden van een koor en dat de viering niet te vergelijken is met een Christelijk feest in Nederland. De mensen gingen rustig een plekje zoeken in de kerk, na een poosje begon het doordat de meisjes aan kwamen lopen (er werd geen voorwoord of aankondiging uitgesproken) en de viering eindigde doordat de meisjes de kerk uit liepen en hun kaarsen doofden. Er werd alleen gezongen (allerlei liedjes zonder bijbelse teksten, ook over kerstkabouters bijvoorbeeld) en niet gepraat of gepredikt. Zo merk ik dat mensen in Zweden heel anders met geloof (en de kerk) omgaan dan in Nederland. Zo lijkt de kerk hier ook veel gebruikt te worden als feestzaal (zoals de grote kerk in DenHaag ook gebruikt wordt) of verzamel ruimte en zijn er nog veel mensen die geloven in verschijnselen die geloofd werden voordat het Christendom naar Zweden kwam.

Het Lucia feest bestond dan ook eigenlijk al voordat het Christendom naar Zweden kwam. Alleen draaide het feest toen waarschijnlijk om de Scandinavische Godin ‘Freya’. Maar het belangrijkste onderwerp van het feest is dat (in de oude jaartelling, waardoor het niet klopt met deze jaartelling) werd gevierd dat de donkerste dag voorbij was en dat het weer lichter zou gaan worden: midwinterdag, winter zonnewende. Dat is voor de Zweden van grote waarde!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *