Heerlijk (avondje)

Zonder dit mierzoete snoepgoed, is het voor mij geen Sinterklaas. En hoewel we hier in Zweden amper Sinterklaas vieren, wilde ik dus toch graag eens dit recept gemaakt hebben. Al was het alleen maar om het eens uit te proberen.

Voor mij hoort dit snoepgoed echt bij de novembertijd. Al is het alleen al omdat ik dit bijna elk jaar kado heb gegeven aan mijn vader voor zijn verjaardag. Hij is er namelijk dol op. Dit oud-Hollandse snoepgoed wat veel Nederlanders niet eens kennen. What a shame! Ze weten niet wat ze missen. Ja, het is megazoet, maar de room en het mondgevoel maken dit toch een heerlijke sensatie! En een voordeel is dat je na een hapje al vol zit!

Borstplaat

  • 200 g fijne kristalsuiker (ik heb poedersuiker gebruikt en dat vond ik beter!)
  • 4 el slagroom
  • 25 g roomboter

Maak de borstplaatvormen nat en leg ze op een plank. Doe de suiker, de slagroom en de boter in een steelpan en breng het langzaam roerende met een houten lepel op laag vuur aan de kook (ik heb niet geroerd zodat het echt goed heet wordt). Laat ca. 5 min. zachtjes koken. Laat regelmatig de opgeloste suiker van de lepel lopen. Haal de pan van het vuur als de laatste druppel gesmolten suiker als een dunne draad aan de lepel blijft hangen. Laat snel afkoelen door krachtig te roeren. Roer ook langs de wand van de pan, tot het mengsel een krassend geluid maakt. Schenk het borstplaatmengsel in de vorm en druk tijdens het schenken tegen de borstplaat zodat de vloeibare suiker er niet uitloopt. Doe dit snel want de suiker stolt snel. Laat de borstplaat afkoelen en goed hard worden. Schuif na 15 min. de vormen met borstplaat voorzichtig over het bakpapier zodat ze loskomen. Draai de vormen om en laat de andere kant van de borstplaat drogen. Verwijder de vormen wanneer de borstplaat helemaal hard is en leg ze op een schaal.

Ik heb drie verschillende versies gemaakt: Vanille, chocolade en mokka. Ze smaakten precies zoals die van de bakker!

Voor de vanille voeg je een theelepeltje vanillesuiker toe voordat je het laat koken. Chocoladeborstplaat maak je door 1/2 el cacaopoeder mee te koken met de suiker. Als je op dezelfde manier 1 tl oploskoffie meekookt, krijg je mokkaborstplaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *