In de keuken

Zalige zaterdag

Omdat ik het vorige week over de typisch Zweedse ‘stuvade makaroner’ heb gehad, wilde ik vandaag een recept beschrijven wat ik wel lekker vind en waarvan ik verwacht dat het misschien wel vergelijkbaar is.

Let wel op: dit recept is absoluut niet goed voor de lijn (dus eet het op z’n hoogst een keer per jaar!! 😉 ), zit vol dierlijke (ongezonde) vetten, en bevat ontzettend veel calorietjes. Ik vond het zoiets wat je graag een keer geproefd wil hebben, maar daarna ook niet meer hoeft te eten. Dus ik zou zeggen: maak het, probeer het, geniet er van en denk er gewoon af en toe aan terug zodat je weer weet dat het lekker was, maar niet voor herhaling vatbaar! 😉

Dit recept komt natuurlijk uit een van de boeken van de geniale (en in Zweden onbekende) Jamie Oliver, maar is afgekeken van de Amerikaanse “Mac ‘n Cheese” wat staat voor “macaroni met kaas”.

  • 500 g macaroni van goede kwaliteit
  • zeezout en zwarte peper uit de molen
  • een klont boter
  • een klein bosje verse marjolein of oregano, alleen de blaadjes
  • 100 g Parmezaanse kaas, vers van het stuk geraspt, plus wat extra om over de macaroni te strooien
  • 100 g fontina of taleggio, in stukjes verdeeld
  • 100 g mascarpone
  • ¼ nootje muskaat
  • een klein bolletje buffelmozzarella

Verwarm de oven voor op 200 ºC of stand 6. Kook de macaroni 2 minuten korter dan aangegeven op de verpakking in een pan kokend water met wat zout, laat de pasta uitlekken in een vergiet en bewaar een klein beetje van het kookvocht. Verhit de boter in een koekenpan met dikke bodem. Doe zodra de boter begint te schuimen de blaadjes marjolein of oregano in de pan, laat ze een minuut bakken, tot ze krokant beginnen te worden, en zet het vuur uit. Doe de gekookte pasta samen met een paar lepels van het kookvocht en de Parmezaanse kaas, fontina of taleggio, en de mascarpone bij de marjolein of oregano in de boter. Zet de pan terug op een matig vuur en hussel en roer tot het grootste deel van de kaas gesmolten is en je een heerlijk kleverige saus hebt – het kan zijn dat er nog wat extra kookvocht bij moet. Breng het zaakje op smaak met zout en peper en doe het over in een aardewerken schaal. Rasp de nootmuskaat erover, trek de mozzarella in stukjes en leg die erop en bestrooi de macaroni met wat extra Parmezaan. Zet de schaal ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven en ten slotte een paar minuten onder een gloeiend hete grill zodat er een lekker krokant, bruin korstje op komt.

Het gedeelte wat ik schuin getypt heb, heb ik achterwege gelaten. Zo is dit recept snel te maken en op tafel te toveren.

Natuurlijk kan er nog van alles aan dit gerecht toegevoegd worden naar eigen smaak. Zo heb ik zelf wat tomatenpartjes eraan toegevoegd zodat het niet alleen maar deeg en saus zou zijn. Maar ik vermoed dat gekookte prei of broccoli hier ook erg goed bij zullen smaken. En om het geheel wat lichter op de maag te maken, kan er een frisse salade aan toegevoegd worden natuurlijk!

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *