In de keuken

Zalige zaterdag

Nou ja, zalig? Voor het gros van de Zweden wel ja! Vooral kinderen zijn dol op dit gerecht, maar ook volwassenen heb ik hierover horen praten terwijl het water hun in de mond liep.

Ik kan me er weinig bij voorstellen, maar misschien is het gerecht een beetje te vergelijk met de Amerikaanse ‘Mac ‘n Cheese’. Dit laatste is een romig gerecht met sterke kaas smaak. Een gerecht waarvan vooral de geur onweerstaanbaar is, maar waarvan je de voedingswaarde niet wil horen. Of zou het meer wat weg hebben van ‘pasta carbonara’? Een Italiaans gerecht waar de pasta wordt gemengd met kaas, room spek of speciale ham en rauw ei (wat alles bind). Ook dit gerecht is romig en vooral kazig qua smaak. En ik erken dat de combinatie van room met pasta erg lekker kan zijn (doe mij maar een blauwschimmel sausje dan), maar toch zou dit Zweedse recept niet mijn favoriet zijn. Misschien wel omdat ik sinds ik hier woon echt veel te veel room (en vergelijkbaren) in mijn eten teruggevonden heb. En als ik ergens niet van houd dan is het wel room door mijn eten! Al moet ik bekennen dat ik het sinds onze komst steeds minder erg ben gaan vinden, maar dat zal dan wel gewenning heten.

Stuvade makaroner

  • 5dl macaroni (eigenlijk is maar een soort echt goed hiervoor volgens de Zweden: Kungsörnen Gammaldags Ideal)
  • 1liter volle melk
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat

Breng de melk aan de kook en voeg macaroni en zout toe. Laat zo’n 25minuten zachtjes koken tot de macaroni goed zacht is en vergeet niet af en toe te roeren zodat het niet verbrand.

Naar smaak nog zout, peper en nootmuskaat toevoegen.

Serveren met Zweedse gehaktballetjes of ander vlees (de worsten die ze hier in Zweden ermee combineren zijn in Nederland niet verkrijgbaar en er is ook niets vergelijkbaars te vinden).

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *