Bakken

Broodjes

Gister vertelde ik al dat ik broodjes heb gebakken in de houtoven. Het was de bedoeling dat de broodjes precies zo zouden worden als de Hollandse zachte witte bolletjes. Bijna was dit gelukt!

Als de oven niet te heet was geweest en de broodjes er niet te lang in hadden gestaan. Toch was te merken dat we op de goede weg waren dus proberen we het vanavond nog een keer.

Ik heb gisteren het recept van Jamie Oliver gebruikt, maar de hoeveelheden aangepast. Zo heb ik voor de eerste broodjes alle ingredienten gehalveerd, melk in plaats van water en in plaats van droge gist verse gist gebruikt (verhouding 1:2,5).

Voor de tweede versie heb ik alle ingredienten gehalveerd en in plaats van alleen maar witmeel ook griesmeel gebruikt. Daarbij ook nog de aanpassingen van hierboven toegepast.

Er was weinig te merken tussen de verschillende recepten. Hoewel ik denk dat ik het vanavond alleen met witmeel ga proberen. Daarnaast ga ik vanavond ook (typisch Zweeds) een eetlepel lingonsylt toevoegen. Dit schijnt het brood langer vers te houden en ik hoop dat het zal helpen om de broodjes wat zachter en luchtiger te krijgen. Ook zal ik in plaats van olie, ongezouten roomboter toevoegen. Daarnaast laat ik de broodjes (nog!) langer rijzen dan gisteren (twee keer 60minuten).

Vanavond experimenteren we dus lekker verder!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *