Alledaagse dingen

Pyamadag

De zondag is voor mij altijd zo’n dag waarop ik zelden het huis uit ga. Het liefst bestempelen wij deze dag dan ook als ‘pyama dag’. Dat klinkt eigenlijk best wel saai, maar aan de andere kant is het heerlijk om samen van ons huis en de rust te genieten. Daarnaast zijn we (ondanks de pyama) dan best actief, maar op een andere manier. Vaak doe ik wat achterstallige klusjes in huis, draai wat wassen, en beslis van te voren of ik nog een andere klus ga doen.

Zo had ik gisteren besloten dat ik vandaag het plafond in de huiskamer zou gaan verven. Het plafond moet namelijk twee keer een mooie witte laag verf krijgen zodat het er weer als nieuw uit gaat zien (na de waterschade van jaren terug).

Daarnaast heeft Wico vandaag de houtoven weer goed aan gezet. Inmiddels heeft het vannacht -10 graden gevroren en zal het al snel tijd worden dat we dagelijks de houtoven gebruiken.

Naast het verven van de huiskamer heb ik besloten om vandaag zuurkool te maken. Er staat hier namelijk een lading aan kolen (uit mijn moestuin) die ik nooit allemaal op ga krijgen. En ook de worteltjes zullen even goed schoongemaakt moeten worden (een emmer vol) en dan zijn we voorlopig voorzien van gezond eten uit eigen tuin (andijvie staat al klaar in de koelkast).

Omdat de houtoven aan staat wil ik ook weer eens proberen om lekker brood te bakken. Dit keer geen hele broden, maar kleine witte bolletjes. Dit soort bolletjes zijn in Nederland overal verkrijgbaar, maar hier in Zweden eigenlijk niet! Omdat ik al eens erover gelezen had hoe ze gemaakt kunnen worden (en het broodbakken afgelopen donderdag ter sprake kwam), ga ik dat vandaag eens proberen. Witte broodjes zonder harde korst, dat is de uitdaging.

Ik gebruik hiervoor mijn geliefde recept van Jamie oliver, maar maak wat aanpassingen zodat het recept dichter bij een ander recept komt. Ik maak twee ladingen: de eerste is met alleen maar witmeel en de ander is gemengd met griesmeel. In plaats van droge gist gebruik ik verse en in plaats van water gebruik ik melk. Dit laatste schijnt de magische truc te zijn.

Op dit moment staat het brood te rijzen en ik ben heel benieuwd hoe het eindresultaat zal zijn!

wordt vervolgd…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *