Gezonderdag

Gezonderdag

Nadat ik maandag lingonbessen had geplukt, wilde ik natuurlijk weten wat er nu precies zo gezond is aan deze bessen. Ze zijn erg populair hier in Zweden en ik kan me geen Zweed voorstellen wie ze niet in huis heeft. De bessen worden verwerkt tot jam, limonade, sap, maar ook door brood om het langer zacht en geconserveerd te houden.

De lingonbär (welke in Nederland bekend zijn als vossebessen) bevatten, net als cranberries, veel vitamine C en E. Tevens bevatten ze ook benzoënzuur, een stof die zorgt voor een goede blaasfunctie en spijsvertering.

Rauw zijn de bessen niet echt smakelijk want ze zijn zuur en bitter. Toch is er een recept waarin de bessen rauw verwerkt worden. Er bevindt zich namelijk zoveel natuurlijk conserveringsmiddel in het fruit, dat het niet zo nodig gekookt hoeft te worden.

In Zweden worden de bessen (in de vorm van jam) gegeten bij de ‘o zo bekende’ gehaktballetjes, maar ook bij pannekoeken, wafels of ander vlees. Vooral in de winterse gerechten wordt de jam verwerkt. Ik denk dat dit ter vervanging van groenten was. Want in de winter is hier niet zo veel groente te krijgen, en al helemaal niet voordat de handel en infrastructuur zo goed ontwikkeld was als tegenwoordig!

Er is zelfs een heel ouderwets gerecht waarin de jam al gebruikt wordt. Ik heb het een keer geproefd en het is hele zware kost. Een pap van granen wordt tijdens het koken doorgeroerd, waardoor het iets weg heeft van losgeroerde pannekoeken, en opgebakken. Dit wordt geserveerd met gebakken spek en natuurlijk een klodder jam.

Ik zal het recept jullie besparen, maar wel plaats ik twee recepten om de bessen te verwerken. Mochten jullie dan bij ons op bezoek zijn, weten jullie wat te doen met deze heerlijke besjes! (Ze zijn overigens ook op de Nederlandse eilanden te vinden!)

Rårörda lingon

  • 1 liter lingonbessen
  • 300 gram suiker

Zorg dat de bessen schoon zijn en roer de suiker door de bessen. Blijf roeren tot de suiker is opgelost en de bessen gekneusd zijn. Laat het nog een paar uurtjes staan tot de smaken goed gemengd zijn.

Klassisk lingon sylt (klassieke lingonjam)

  • 1 kilo lingonbessen
  • 200 gram water
  • 300 gram geleisuiker
  • 200 gram suiker

Doe de (schone) bessen met het water in een pan en laat tien minuten zachtjes koken. Schep eventueel schuim weg.

Voeg de suiker toe en roer goed door. Laat eventjes koken en doe de jam vervolgens in steriele potten.

enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *