Gezonderdag,  Inmaken

Gezonderdag

Afgelopen weken ben ik druk geweest met het plukken van frambozen, zwarte bessen en aalbessen. De tuin heeft er mee volgestaan en de bessen leken oneindig door te groeien. Dat kwam goed uit want deze kleine zoetigheden zijn ontzettend gezond! Wat wil je nog meer ter voorbereiding op de winter?

De framboos staat stijf van de vitamine C, draagt bij aan een gezonde huid, kan hooikoorts, eczeem en astma verlichten en zou zelfs preventief werken tegen kanker. Frambozen stimuleren ook de doorbloeding.
Frambozen bevatten vele malen meer anti-oxidanten dan bijvoorbeeld tomaten, broccoli en appels.
Verder draagt de framboos bij aan een gezond seksleven, is libidoverhogend voor man en vrouw. Voor de zwangere vrouw zijn frambozen gezond vanwege het hoge foliumzuurgehalte.

De aalbes bevat vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11(Foliumzuur,) B12, Natrium, Kalium, Calcium, Fosfor, IJzer Selenium en Zink.
Wanneer gedroogd, kan er van aalbessen thee getrokken worden. Deze frisse thee bevorderd  de spijsvertering en bevat ook de volgende eigenschappen: Afkoelend, aansterkend, eetlustopwekkend, bloedzuiverend, zwak laxerend en urine afdrijvend.
 

De zwarte bes zit vol met vitaminen, mineralen en antioxidanten.

De zwarte bes mag zich scharen onder de voedingsmiddelen die helpen om de ziekte van Alzheimer te voorkomen of te verbeteren. Bovendien bezitten ze één van de krachtigste antioxidanten (anthocyanen) die de algehele antioxidanten status van het lichaam verbeteren. Ook hebben de bessen een bijzondere invloed op de hersenen en er wordt zelfs gedacht dat bessen het verouderingsproces van het brein kunnen vertragen.
 Behalve het hoogste vitamine C gehalte van alle fruitsoorten bevat de zwarte bes ook kalium, Calcium, Magnesium, ijzer, zink, fosfor, jodium, boor, vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en E.
Ook de bladeren hebben een geneeskrachtige werking. Je kunt er thee van trekken. Ze bezitten antireumatische eigenschappen, werken vochtafdrijvend, maagversterkend en stimuleren de lever, de mild en de nieren en zijn hét middel om ureum en urinezuur te elimineren. Je kunt er keelpijn mee verzachten, ze werken als remedies tegen jicht, reuma, artritis en aderverkalking. Zwarte bessensap stimuleert het afweersysteem bij infectieaandoeningen, werkt wormafdrijvend en licht laxerend.

Ik vind het heel bijzonder dat zoveel gezonds in mijn tuin groeit. Waar ik niets voor heb hoeven doen, gewoon gratis en voor niets! Het plukken is wel wat meer werk en daar ben ik ook zeker een paar volle dagen mee bezig geweest! Als alle bessen dan eenmaal in huis zijn, kan er wel iets lekkers van gemaakt worden en dat is natuurlijk het leukste.

Ik heb al mijn bessen na het plukken gelijk ingevroren, maar toen ik later nog een volle aalbessenstruik in de tuin tegen kwam, ben ik daar aalbessengelei van gaan maken. Het recept is heel eenvoudig en natuurlijk ook toe te passen op ander fruit.

Aalbessen gelei

  • aalbessen
  • water
  • geleisuiker

Gooi de aalbessen na het plukken (controleer wel even of alle beestjes er uit zijn) in de pan. Takjes e.d. hoeven niet verwijdert te worden, ze kunnen dus gewoon aan de tros in de pan. Giet er een goeie hoeveelheid water bij zodat er een bodempje in de pan staat. De bessen hoeven niet helemaal onder water. Breng dit aan de kook tot alle bessen gesprongen zijn. Ik heb ze zo´n 20minuten laten koken. Vervolgens giet je de bessen met het vocht door een vergiet (bedekt met een schone theedoek). Laat het geheel goed uitlekken zodat alle vocht is opgevangen in een andere pan. Ik heb het een nacht in de koelkast laten staan. Knijp aan het eind nog voorzichtig even uit, maar niet te veel want anders wordt de gelei troebel. Nu voeg je per liter sap, een kilo suiker toe en brengt dit samen aan de kook. Laat het koken tot de gelei een dikkere substantie wordt. Om te testen kan je een druppeltje op iets kouds laten vallen. Als het druppeltje een gelei-stevigheid krijgt is de gelei goed en kan de pan van het gas gehaald worden. Giet de gelei direct in steriele potten.

Enjoy!

Meer overheerlijke frambozen, aalbessen en zwarte bessen recepten staan online… Jammer dat we hier nog geen bramen hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *