In de keuken

Zongedroogde tomaten

Niet alleen de grote tomaten moesten verwerkt worden, ook de drie bakjes vol met kleine romatomaatjes moesten verwerkt worden. En wat is er nou lekkerder (en makkelijker) dan je eigen gedroogde tomaatjes maken?

De belangrijkste handeling is dat je de tomaatjes halveerd. Dan met de gesneden kant naar boven, leg je ze op een bakblik of droogla. En vervolgens kan het drogen beginnen. Natuurlijk kunnen de tomaten van te voren ook nog gekruid worden, maar omdat ik mijn tomaten maar half wil laten drogen en dan in een marinade wil conserveren doe ik dit niet.

Het drogen in de oven moet op een zo laag mogelijke temperatuur, maar kan al rond de 100 graden Celsius. Natuurlijk is de regel, hoe hoger de temperatuur, hoe korter het duurt. Maar een belangrijkere regel is: ¨Hoe langzamer het proces, hoe lekkerder het resultaat.¨

Mijn tomaatjes gaan in een droogla waarin de temperatuur zeer laag zal staan. Dit betekend dat het gerust een avond of nacht kan gaan duren. Geen probleem, ik slaap gewoon lekker door en zie het resultaat morgen wel!

Als de tomaatjes nog een klein beetje vochtig zijn (semi zongedroogd, dat smaakt iewat frisser en zuurder) haal ik ze er uit en zal ik er een mengsel van kruiden en olie overheen gieten in een gesterriliseerde pot. Welk mengsel ik ga gebruiken weet ik nog niet, maar waarschijnlijk voeg ik er ook nog wat balsamico aan toe. Dit kan iedereen natuurlijk naar eigen keus doen.

De pot met tomaatjes bewaar ik dan in de koelkast en ze zijn te gebruiken door de sla, op een pizza, op een boterham of tosti, bij de bbq op een groentespies en natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden!

Enjoy!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *