Gezonderdag

Gezonderdag

Zoals ik gister al vertelde ben ik begonnen met het oogsten uit onze tuin. Voorheen voornamelijk fruit (bessen), maar sinds gisteren ook groenten uit de moestuin. En wat geeft het een voldoening om zelf verbouwde groenten te kunnen eten!

Gister heb ik een koolrabi geplukt en twee bietjes. Het loof van de bietjes heb ik opzettelijk bewaard, want ook dit loof is heel voedzaam en ook nog eens lekker!

Over de koolrabi heb ik al eens verteld hoe gezond deze is en wat je er mee kan doen. Over rode biet nog niet dus bij deze:

Een beetje geschiedenis

Rode biet dankt haar naam uiteraard aan het uitzicht. Ze heeft de vorm van een biet en is donkerrood gekleurd. Soms wordt ze ook bietenkroot genoemd, in het Frans la better­ave rouge. Ze is reeds bekend en gewaardeerd vanaf de periode van Christus, hoewel ze niet zo veel werd gekweekt. Vanaf de 13de eeuw heeft ze zich via Duitsland – waar ze het hoofdbestanddeel van het voedsel van arme boeren vormde – verder door Europa verspreid. In Frankrijk wordt ze pas in de 16de eeuw vermeld en wel door ene Olivier de Serres uit de Ardèche, waar de biet snel populair werd. Zodra de suikerbiet in de 19de eeuw aan populariteit won, geraakte de rode biet wat op de achtergrond. Maar dankzij recent wetenschappelijk onderzoek is de rode biet weer in opmars, vanwege haar belangrijke therapeutische eigenschappen: versterkend, weerstandsverhogend, bloed­zuiverend, bloedvormend en kankerwerend. in Rusland en Oost-Europa is de rode biet een van de meest gebruikte groenten in koude en warme gerechten. Wie in Rusland geen borsjt (bietensoep) heeft gegeten, is er niet geweest. Extracten van rode biet dienen ook om snoep of eetwaren te kleuren.

 Uitermate gezond

Rode biet heeft belangrijke basenoverschotten: kalium, natrium, calcium, magnesium. Rode biet is rijk aan vitamine B1, B2, B6, C, P, en A en ook aan betonine waardoor ze diuretisch en antibacterieel is. Ze heeft een hoog ijzergehalte, die de werking van de rode bloedlichaampjes activeert, ze regenereert en stimuleert. Ze bevat zeldzame mine­ralen zoals strontium, rubidium, broom, mangaan en lithium. Dit laatste is dan ook goed voor de zenuwen en tegen depressie.

Verse rode biet levert een behoorlijke hoeveelheid vitamine C (10 mg), kalium (336 mg) en fosfor (45 mg). Met 41 kcal / 100 g blijft de groente caloriearm. Rode biet is een eer­sterangs therapeu­tische groente en verhoogt de algemene weerstand. Rode biet is bij­zonder heilzaam bij kwaad­aardige gezwellen: het is bewezen dat ze de kankerontwik­keling remt en ze neutraliseert de ongunstige eigenschappen ervan. Rode biet helpt ook de schade veroorzaakt door röntgenbestraling te herstellen. Is opwekkend bij koorts­toestand, werkt prima bij een beginnende griep, desinfecteert en beschermt tegen ziek­te, heft inwendige krampen op en is aanbevolen voor verzwakten. Ze werkt gunstig op de vertering, prikkelt en sterkt de met de darm samenhangende klieren, vergemakkelijkt maag- en darmwerking, vermindert de koorts en verlicht zo de taak van de lever en andere organen. Ze zuivert het bloed door bezinksels in de weefsels te verwijderen (van­wege de calcium en kalium) en is dus een kostbaar middel bij hart- en circulatieaan­doeningen en bij reumatische en gewrichts­ziekten.

Van de biet en de koolrabi maak ik samen met wortel een salade. Ik rasp alle ingredienten en vervolgens voeg ik een dressing toe van gelijke dele olijfolie, citroen en honing met wat druppels tabasco en dille. Eenvoudig maar lekker! Ik denk dat een mosterd-honing dressing ook lekker kan zijn hierbij en wat geraspte appel er bij.

Nu houden we na het bereiden van de bieten nog een flinke pluk blad over. De meeste mensen gooien dit bietenblad weg, maar dit blad is eigenlijk nog veel gezonder dan bieten! Sommigen beschrijven de smaak als vergelijkbaar met spinazie, maar ik heb het zelf nog niet geproefd. Wel heb ik al wat receptjes en informatie opgezocht.

In supermarkten of groentewinkels vind je doorgaans alleen de knollen. Wat echter veel mensen niet weten is dat de bladeren van deze plant eetbaar zijn. Sterker nog de meeste vitamines en mineralen zitten juist in de bladeren en niet in de knollen. Zo zit er in de bladeren 3x meer magnesium, 8x meer calcium, 6x meer vitamine C, bijna 200 (!) x meer vitamine A en 400x meer Vitamine K dan in de knollen.

Meestal wordt het bietenblad bereid voor een salade met stukjes appel en een dressing zoals hierboven. Maar het kan ook als spinazie geroerbakt worden of door een fritatta verwerkt worden. Zelf denk ik erover om het in een quiche te verwerken, maar als ik daar geen tijd voor heb voeg ik de bladen gewoon toe aan mijn smoothies. Er is van alles mee mogelijk dus!

 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *