Midsommerafton

Gister hebben wij mee kunnen proeven van het echte midzomer gevoel. Sinds wij hier wonen was het de eerste keer dat wij dit meemaakten, hoewel we het jaren geleden al eens in Ransäter hembydsgárd hebben bijgewoond.

In het weekblad stond dat er een viering zou zijn in Uddeholm zelf bij de Herrgárd, een zeer groot gebouw (ooit gebouwd voor het gezin van de eigenaar van Uddeholms fabriek) met een parkje er aan vast. Van vrienden en buren hoorden wij dat zij er ook heen zouden gaan dus wij besloten mee te komen.

Eenmaal daar was het nog heel rustig, maar het was heerlijk zonnig dus de meeste mensen zaten op een kleedje te genieten van de warmte. Hoe langer we er waren, hoe meer mensen toe kwamen stromen en iedereen kwam aangelopen met volle tassen en kleden. Alle mensen streken neer op een kleedje en koeken, aardbeien, snoep, chocola, knackebröd, roomkaas en nog veel meer eten kwam tevoorschijn.

Verderop waren mensen de meiboom (‘midsommarstáng’) aan het klaarmaken. Er werden berkenbladeren en bloemen omheen gewikkeld en ondertussen maakten meisjes nog een bloemenkrans voor op hun hoofd.

Alle vrouwen en meisjes hadden een mooie, zomerse (bloemen)jurk aan en iedereen is vrolijk omdat het vanaf nu zomer is.

Op het moment dat de meiboom klaar is, begint een accordeonist te spelen en wordt de meiboom door een aantal mannen gedragen. Zij zetten de meiboom overeind, maken het vast en kinderen (en hun ouders) komen op de meiboom af. Dan wordt er een kring gevormd en worden verscheidene liedjes gezongen terwijl er in de kring gedanst wordt.

Hierna gaan de kinderen nog wat ouderwetse spelletjes doen (zaklopen bijvoorbeeld) en krijgen ze natuurlijk snoepgoed.

De rest van de menigte blijft nog zitten om te genieten van het weer.

Wij zijn daarna naar huis gegaan om de spullen voor de BBQ te pakken, waar wij vervolgens heen zouden gaan. Een heel gezellig feest waar wij eerst met alle gasten (en kinderen) een 5-kamp hebben gespeeld met zelfverzonnen spelletjes (door gastheer en gastvrouw georganiseerd).

Vervolgens was er een BBQ met door alle gaste meegenomen spullen waarvan iedereen mocht eten (en natuurlijk bleef er ontzettend veel over). Het leuke hieraan was dat wij de echte Zweedse midzomer gerechten hebben kunnen proeven. En ook de nagerechten konden niet ontbreken natuurlijk, allerlei typisch Zweedse gerechten.

De rest van de avond hebben we buiten gezeten (terwijl de kinderen zicht vermaakten in een tuin vol mogelijkheden; voetbalgoal, trampoline, zandbak, enz.) en toen het eenmaal te koud (lees: te veel muggen!) werd, zijn we binnen gaan zitten in een grote serre. Iemand toverde een gitaar tevoorschijn, een doos werd als trommel gebruikt en er werden allerlei zweedse liedjes gezongen.

Het was een hele gezellige boel en natuurlijk leuk om voor het eerst zo’n midzomerfeest mee te maken!

(Klik op de foto’s om een grote versie te zien, of een uitleg te lezen)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *