Gezonderdag,  Inmaken

Gezonderdag

Misschien willen we er nog niet aan denken(want de zomer lijkt hier pas net begonnen), maar de herfst gaat toch echt weer dichterbij komen. En geloof me “elk nadeel heb echt ze voordeel” want de tijd van het inmaken komt er weer aan! Een ouderwetse gewoonte die vooral hier in Zweden nog veel voor komt (want hier heeft bijna iedereen fruit in de tuin groeien!).

Toch heeft het iets ouderwets en sfeervols in de keuken met pruttelende pannen en mijn ouderwetse passé vite. Terwijl de ondergaande zon in mijn keukentje schijnt, ik warm en gebruind bij mijn fornuisje sta.. genietend van de overvloedige oogst die de natuur mij dit jaar weer geschonken heeft..ik hou er van!

Dat gezegd wil ik het hebben over rozenbottels. Toen ik vorig jaar nog in Nederland woonde, wandelde ik geregeld door de duinen en daar groeien ze in overvloed! Blijf dus niet zitten achter die PC, maar maak een wandeling door de duinen en pluk rozenbottels om vervolgens iets lekkers en gezonds van te maken!

Als het goed is, groeien de rozenbottels dit jaar gewoon in mijn tuintje. Niet zo veel als in de Nederlandse duinen, maar wel genoeg!

Rozenbottels zijn de vruchten van de inheemse hondsroos, Rosa canina en kunnen tot erg lekkere en aromatische confituur verwerkt worden, maar ze worden ook wel gegeten als ingelegd fruit. Er wordt ook siroop en rozenwater van gemaakt. Hondsroos is in Europa inheems en de meest verspreide wilde rozensoort. Je vindt ze makkelijk, soms in grote struiken in bossen en zelfs in parken.

Ook andere rozensoorten, bv. Rosa rugosa, rimpelroos of Rosa villosa, de bottelroos, geven eetbare en lekkere vruchten. Je moet natuurlijk wel uitkijken als je rozenbottels van sierrozen plukt, want rozen worden dikwijls met erg giftige sproeistoffen behandeld. Bovendien zijn rozebottels van hybride sierrozen (meestal struiken met veel grote bloemen) helemaal niet geschikt voor menselijke consumptie. Ook naast de autoweg plukken is echt niet aan te raden! Pluk rozenbottels als ze volledig rijp, maar nog stevig zijn.

JPEG - 18.2 kB

Je kan van gedroogde rozenbottels ook thee zetten en confituur maken. Het drogen moet wel snel gebeuren, anders gaan ze schimmelen of rotten. Rozenblaadjes werden vroeger ingesuikerd, soms nog aan de plant om desserst te versieren. Ook werden ze gebruikt om honing te parfumeren.

Rozenbottels hebben sterk geneeskrachtige eigenschappen en zouden goed zijn voor herstellenden door hun ongewoon hoog gehalte aan vitaminen. Ze stimuleren de spijsvertering en werken urineafdrijvend. Ze verhogen de weerstand tegen verkoudheden en verhogen de bloedproductie.

Rozenbottels bevatten 100 tot 1.000 mg warmtebestendige vitamine C per 100 g, provitamine A, vitamine B, P, K en E, 3 % tannine, 10 % pectine, appel- en citroenzuur, etherische olie, gom, flavonoïde glycosiden en mineralen (Mg, P, K, Ca en Fe).

Een basisrecept voor rozenbotteljam is noodzakelijk, want het is heel ander fruit dan waar je meestal confituur mee maakt. Het bevat veel minder water, maar ook minder pectine, waardoor de confituur vaak lopender is. Onderstaand recept is voor verse rozenbottels.

Ingrediënten

- 2 kg rijpe verse rozenbottels
- 1 kg geleisuiker

Voorbereiding

Maak jampotten en deksels schoon met heet sodawater. (1 soeplepel “bijtende” soda per liter water) Spoel ze daarna met kokend water en zet ze omgekeerd uit te druipen. Was de rozenbottels grondig.

Bereiding

Kook de rozenbottels met een bodempje water in 20 tot 30 minuten zacht. Zeef het mengsel in een andere pot.

Voeg dan de geleisuiker aan het sap toe en kook nog een vijftal minuutjes op. Schenk de hete jam direct in de schoongemaakte jampotten en sluit ze af.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *