Alledaagse dingen,  Moestuin

Buitenleven

Afgelopen dagen hebben in het teken gestaan van tuinieren, tuinieren, tuinieren en veel zon en warmte. Bij de aankoop van ons huis had ik niet nagedacht over de hoeveelheid werk die we aan onze tuin zouden hebben. Nu is het dit jaar extra veel werk, want de tuin is zo’n 3 jaar niet verzorgd, maar alsnog blijft het een hele klus.

Inmiddels is het gras mooi gemaaid, maar de hoeveelheid oud gras die bleef liggen moest opgeruimd worden omdat het gras anders nog niet mooier zou worden. Dus hebben we een gras-verzamelaar kunnen lenen (lijkt op zo’n aanhanger die mensen achter hun fiets hebben om hun kinderen in te vervoeren, maar dan met een soort ronddraaiende bezem erin die het gras omhoog in de bak gooit) en moest het hooi wat uit de bak kwam, opgeschept worden en met de kruiwagen naar een composthoop vervoerd worden. Daarnaast zijn er nog vele andere klussen die onverwachts gedaan moeten worden. Onkruid om het huis weghalen, de grasmat terugdwingen zodat het grindpad weer mooi zichtbaar is. Onkruid en riet langs de waterkant weghalen, frambozenstruiken die overal opduiken uitroeien en nog veel meer!

Toch vind ik het heerlijk om hele dagen buiten te zijn en veel werk te verzetten (en te ontdekken wat we in de tuin hebben staan, zoals de vele lupines!). Als ik dan bezweet bezig ben en even stil sta om uit te hijgen, kijk ik om mij heen en luister naar de fluitende vogels, golvend water en verder helemaal niets. Dat geeft toch een heerlijk ontspannen gevoel!

En wat tegenwoordig ook weer terug is, zijn de ‘zingende’ bossen. Inmiddels hebben alle bomen hun bladeren terug en is het hier zelden echt stil. Je hoort altijd wel wat bladeren in de bomen ritselen. In de winter miste ik dit geluid.

Het geeft een kick als ik zie hoeveel eten we van het land kunnen halen. Nee, geen eigen gezaaide oogst! Planten die hier al stonden of ondertussen gegroeid zijn. Afgelopen week heb ik paardebloemen, zevenblad, brandnetels en rabarber kunnen oogsten. En dan zijn er nog de plantjes die we onverwachts tegenkomen zoals aardbei. En dan hoop ik later nog een en ander uit de moestuin te kunnen halen.

Deze maakt langzaam vorderingen. De plantjes groeien langzaam verder. Ze zijn inmiddels al verpot en gaan binnenkort in de kas of direct in de grond. Maar eerst nog een mooi stuk grond omploegen enzovoorts enzovoorts! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *