Cultuur,  Integreren

Zweeds brood

Nu we hier al langere tijd wonen, kan ik wel vertellen over onze zoektocht naar lekker brood.

Al voordat wij hierheen zijn gekomen las ik op verschillende fora dat men nogal moeite had met het Zweedse brood. Met mijn broodbakmachine zat ik al in de aanslag totdat deze vlak voor onze verhuizing bezweek. Dan toch maar leren omgaan met het Zweedse brood.

Zweeds brood wordt op een andere manier bereid (andere ingrediënten) dan het Nederlandse brood. Zo wordt in Zweeds brood geen conserveermiddel verwerkt zoals in Nederland, maar gebruikt men suiker (of stroop) in de plaats daar van. Met als gevolg dat het Zweedse brood een heel stuk zoeter smaakt dan het Nederlandse. En dat vinden de meeste Nederlanders vies. Vooral het donkere/bruine brood is stukken zoeter, maar het witte brood valt hierin wel mee.

Een ander verschil is dat het meeste Zweedse brood heel compact is en vanwege het missende conserveermiddel, lijkt het brood in de winkel al oud.

Nu moet ik zeggen dat de supermarkten steeds meer aanbod hebben, ook al kan dit belachelijke prijzen opleveren. Als ik mezelf eens zou willen verwennen met een lekker vers (zoals bij de ‘appie’) brood, dan ben ik gerust 5 euro kwijt!

Maar gelukkig zijn er ook broden die niet belachelijk duur zijn en beter te eten zijn dan het standaard Zweedse brood: De broden die volgens een buitenlands recept zijn. Zo vind Wico het ‘Láng Franska‘ brood erg lekker. En zoals je uit de naam kan halen, zou het een stokbrood moeten zijn, maar het is een gewoon luchtig, zacht, vers witbrood zoals je in Nederland kan krijgen.

In de winkel zouden we ook nog kunnen kiezen voor zuurdesembrood, wat ik zelf wel lekker vind, of roggebrood (bah!).

Er is dus aardig wat keus tegenwoordig en dan heb ik het nu alleen gehad over de standaard broden zoals we ze in Nederland kennen. Hier in Zweden kennen ze namelijk nog allerlei andere soorten broodjes.

Een van de leukste/lekkerste vind ik de broden die lijken op ‘zeekaak’. Ronde/vierkante, platte broodjes die lang houdbaar zijn en makkelijk meegenomen kunnen worden op lange reizen (zoals een lange tocht overzee). Dit komt natuurlijk nog van jaren geleden. Het is met hetzelfde principe gemaakt als ‘knackebröd’, namelijk dat het lang houdbaar moet zijn. Deze broodjes komen in allerlei maten en vormen. Zo is er een platte ronde/vierkante variant die als wrap gebruikt wordt, een kleine ronde dikkere die als sneetje brood gebruikt wordt, een nog dikkere ronde of vierkante die je als broodje kan gebruiken (opensnijden en er iets tussen doen), een groter, iets dikkere half rondje die ook opgerold kan worden en natuurlijk zijn deze er voornamelijk in wit, maar ook in allerlei bruine varianten. Deze broodjes smaken allemaal vrij zoet, maar niet storend naar mijn idee.

Daarnaast zijn er dan nog allemaal andere broodjes en varianten waardoor we voorlopig nog van alles zouden kunnen ontdekken, maar wat ze hier niet hebben zijn kaas-ui broodjes of pizza-broodjes, croissantjes of witte puntjes zoals in Nederland. Je moet dan eerder denken aan broodjes met rozijnen er in, pistoletjes, koffiebroodjes, kanelbullar, kardemumbullar en zoetige dingen.

Gelukkig hebben wij nu aardig onze brood-draai hier gevonden. En weten we ook welk brood wij liever wel of niet kopen. Ook moet ik zeggen dat ik al aardig gewend ben aan het Zweedse brood (als blijkt dat we per ongeluk een verkeerd brood gehaald hebben). Het is dan wel wat zoeter, maar met de aparte Zweedse kazen gaat dit best goed samen. Het valt alleen totaal niet te vergelijken met het Nederlandse brood.

Ook merkte ik laatst dat mijn gasten het brood erg lekker vonden, dus vrees niet mensen! Kom gewoon naar onze B&B en geniet van ons Zweedse brood! Mocht het tegenvallen, heb ik altijd nog voldoende bloem om zelf een broodje voor jullie in elkaar te zetten! 😉

Om in de Zweedse stemming te komen kan je hier een brood ‘limpa’ recept vinden. Dan kan je eens een typisch Zweeds brood eten!

2 Comments

 • Sandra van Rijn

  Onze ervaring is wel dat de Zweden ongezonder eten als wij in Nederland. Een volkoren brood zonder suiker is niet te koop. En werkelijk overal zit suiker in! En als vegetariër heb je het zwaar in Zweden. In NL kennen we volop vegetarische vleesvervangers. Tijdens onze vakanties in Zweden constateerden we dat dit simpelweg niet bestaat. Het assortiment van de supermarkt is beperkter dan wij in NL gewend zijn.

  • maaike

   Je hebt gelijk, er zit inderdaad overal (in al het brood) suiker. Maar ik vind niet dat ik het als vegetarier zwaar heb. Hier in de supermarkt in Hagfors (een niet al te groot plaatsje) is een overvloed aan vegetarisch verkrijgbaar en zelfs veganistische producten zijn te kopen. Van veganistische kaas, kwark, yoghurt (met verschillende smaken), allerlei plantaardige melksoorten tot vegetarisch en veganistische kip, gehakt, bolognaisesaus, mexicaans gehakt, allerlei soorten quorn (wat ik niet eet), grill worstjes, tonijn-zonder-tonijn en noem maar op. Er is zelfs vegetarisch broodbeleg!
   Er zijn zelfs vegetarische (en veganistische) gerechten te krijgen bij drie grote ketens door heel Zweden (Oleary’s, Max, MacDonald’s en volgens mij zelfs burgerking) en heb je wel eens gehoord van de app “happy cow” als je die gebruikt kan je zien bij welke restaurants je vegetarisch eten kan krijgen.
   Ik denk dat het er sterk van af hangt in welk gebied je bent en in welke supermarkt. Daarnaast moet je gewoon weten waar je wat kan krijgen. Soms ga ik voor de wat luxere dingen (glutenvrije stokbroodjes bijvoorbeeld en melkvrije kaas) naar een wat grotere plaats hier 8mil vandaan en dan doe ik inkopen voor een langere periode. Misschien even wennen, maar prima te doen! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *